Svijet

Počeo je masovni bijeg Rusa: Rasprodani letovi iz Moskve

Glasnogovornik Kremlja odbio je odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300 hiljada rezervista, prenosi britanska agencija Reuters. Podaci Google Trendsa pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupovinu aviokarata.

Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su, prema podacima Aviasalesa.

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (blizu 10 hiljada KM) – što je višestruki iznos prosječne mjesečne plate.

Sinoć oko ponoći, odbrambeni analitičar Konrad Muzyka podijelio je screenshot na kojem se vidi da današnji let Turkish Airlinesa iz Moskve za Istanbul košta 80.000 rubalja, što je nešto manje od 3 hiljade KM. Oko 8:45 ujutro, nakon obraćanja Putina, letovi planirani za danas bili su rasprodani, a cijene ostalih su skočile u nebo.

Nešto više od pola sata kasnije, na web stranici Turkish Airlinesa letovi za sutra i petak također su bili rasprodani.

Cijene za Beograd skoro 20 hiljada KM

Jedna od zemalja za koje su rasprodane karte je i Srbija. Avioni kompanija Turkish Airlines, Emiratesa i Flydubaija povezuju navedene gradove. Cijene karata su strelovito narasle.

Što se sutrašnjih letova iz Moskve tiče, karata je ostalo još malo, a dostupne su samo u poslovnoj klasi. Rusi tako Emiratesom i Flydubaijem preko Dubaija do Beograda mogu letjeti za najmanje 17.760 KM, prema podacima s Google Flightsa. Letovi iz Sankt-Peterburga više nisu dostupni.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je novinarima da će ruska vlada “vrlo brzo” objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini.

Prihvati notifikacije