Region

Plenković: Snažno podrška BiH i Hrvatima u njoj

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om te je najavio da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati BiH na njezinom europskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

Plenković u BiH
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

“Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku”, izjavio je Plenković u Banjaluci gdje nazoči svečanosti ustoličenja novog banjolučkog biskupa don Željka Majića.

Dodao je kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te da je uvjeren da BiH može dosegnuti postavljeni cilj.

“Donose se zakoni, provode se reforme”, kazao je Plenković, dodavši kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni, a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od decembra.

Plenković je istaknuo kako je u Banjaluku došao pružiti potporu novom biskupu i zahvaliti se dosadašnjem banjalučkom biskupu Franji Komarici na svemu što je učinio.

“Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva”, kazao je.

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povratka Hrvata na područje Banjolučke biskupije u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća katoličkih vjernika, Plenković je odgovorio kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.

“Kako je Hrvatska snažnija a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka europskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove”, kazao je hrvatski premijer, prenosi Hina.

Prihvati notifikacije