Politika

Zovko: Historijski trenutak za Sjevernu Irsku, isti princip traže Hrvati u BiH

Nakon što je u Sjevernoj Irskoj, nakon dvije godine blokade, Michelle O'Neill preuzela ulogu prve premijerke ove zemlje koja je katolkinja, europarlamentarka Željana Zovko povukla je paralelu s hrvatskim statusom u Bosni i Hercegovini, kao i Daytonskim mirovnim sporazumom.

FOTO: EVROPSKI PARLAMENT
FOTO: EVROPSKI PARLAMENT

Dobra vijest iz Sjeverne Irske. Nakon dvije godine blokade konačno je uspostavljena vlast bazirana na principu ‘power sharing’ između katolika i protestanata iz Sporazuma na Veliki petak – navela je Zovko, pozivajući se na medijske izvještaje o prvom katoliku na premijerskoj funkciji u protestantskoj državi.

Naglasila je kako je ovom rješenju i poštivanju Sporazuma Velikog petka pomogla administracija američkog predsjednika Joe Bidena, kao i Evropska unija, jer je sporazum donio dugo traženi mir.

Isti princip, kaže Zovko, Hrvati traže u Bosni i Hercegovini, što je jasno i aktuelnoj američkoj administaciji koja je radila na daytonsko-pariškom sporazumu o podjeli vlasti.

Sjevernu Irsku razdirala su tri desetljeća nasilja između nacionalističkih i unionističkih zajednica, što je okončano Sporazumom na Veliki petak potpisanim 10. aprila 1998. godine.