Region

Plenković: Nije predviđen sastanak s Vučićem u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu kako nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom posjeta Subotici idućeg petka povodom otvaranja Hrvatske kuće, čiju je izgradnju u potpunosti finansirala hrvatska vlada.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Na pitanje o mogućem sastanku s Vučićem, Plenković je odgovorio kako to “u ovom trenutku nije predviđeno”.

Glavni je razlog posjeta otvaranje Hrvatske kuće koju je potpunosti financirala Vlada Hrvatske, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu.

Posjeta je odraz “konzistentnosti politike vlade koja je usmjerena na zaštitu i podršku interesima Hrvata koji žive u susjednim državama”, kazao je Plenković, dodavši kako je u mandatu njegove vlade za sto posto povećan proračun Ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Plenković u Suboticu dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, ujedno i ministra za ljudska i manjinska prava Srbije.

Hrvatski bi se premijer trebao u Subotici sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Prvi je to Plenkovićev posjet Srbiji u mandatu, a s Brnabić će, kako je kazao, razgovarati “o svim temama bilateralnih odnosa”, navodi Hina.