Region

Plenković: Popravljena je šteta hrvatskom ugledu u Grčkoj

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u utorak da su odnosi Hrvatske i Grčke sjajni što pomaže da se popravi reputacijska šteta Hrvatskoj nastala zbog navijačkih nereda.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Odnosi između Hrvatske i Grčke su sjajni. Moji odnosi s kolegom (grčkim premijerom Kiriakosom) Micotakisom su izvanredni, on je meni jedan od najbližih, možemo reći, prijatelja unutar Europskog vijeća i mislim da smo odlaskom u Grčku vrlo brzo u reputacijskom smislu vratili stvari na pravo mjesto kad je riječ o odnosima između dva naroda i percepciji Hrvatske u grčkoj javnosti”, rekao je Plenković novinarima na Supetru.

Plenković je posjetio Grčku dvije sedmice nakon sukoba navijača AEK-a i Dinama u Ateni.

Podsjetio je i da je Hrvatska ovog ljeta tri puta slala kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na zahtjev Grčke za pomoć u borbi s razornim šumskim požarima i naglasio da su Hrvatska i Grčka partnerske zemlje.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u međusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je rekao da je u stalnom kontaktu s grčkim kolegom, a posljednji put čuli su se u subotu.

“Koliko razumijem, istražni proces ide svome kraju. Čim bude gotov, imat ćemo nove informacije o hrvatskim državljanima koji su u grčkim pritvorima”, rekao je Plenković.

Plenković je ponovio hrvatske zahtjeve prema Grčkoj – sigurnost hrvatskih državljana, deportacija onih koji ne budu obuhvaćeni kaznenim postupkom, pravedan i učinkovit postupak onima koji budu kazneno gonjeni te spremnost Hrvatske da provodi mjere opreza i nadzora ukoliko se netko i od onih obuhvaćenih kaznenim postupkom deportira u Hrvatsku, prenosi Hina.