Region

Platio kaznu jer je u koroni jeo burek ispred crkve u Ljubljani. Dobit će novac nazad

Burek je koštao izgladnjelog dostavljača 400 eura jer je sjeo na stepenice crkve u Ljubljani kako bi pojeo svoju užinu tokom prve karantene u slovenskoj prijestolnici.

FOTO: SOCIAL MEDIA BBC
FOTO: SOCIAL MEDIA BBC

Sve je snimljeno kamerom. Fotografija policije koja je okružila dostavljača zbog “zločina” skidanja maske brzo se proširila Slovenijom.

BBC piše kako je ovaj slučaj postao simbolom oštrog načina na koji su vlasti provodile covid mjere.

Međutim, sad će taj vozač dobiti svoj novac natrag i njegov policijski dosje će biti izbrisan. Isto vrijedi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili mjere tokom pandemije.

Policija je izdala kazne u vrijednosti od gotovo 6 miliona eura u razdoblju dužem od dvije godine, ali od ove sedmice na snagu stupa zakon o povratu tog novca. Time se ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov Pokret za slobodu, stranka lijevog centra, izabran prošle godine.

Prethodna administracija, koju je vodio bivši premijer Janez Janša, nametnula je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja. Slovencima nije bilo dopušteno putovati izvan svojih lokalnih područja, a na snazi je bio i policijski sat noću.

Gladni dostavljač bio je samo jedan od mnogih koji su kažnjeni zbog kršenja obveze nošenja maske za lice koja se odnosila na otvorene prostore, ali i na unutrašnjost pojedinih objekata. Bilo je gotovo nemoguće obavljati svakodnevne aktivnosti bez covid-potvrda.

Ustavni sud je ukinuo sve te mjere. No vlastima je sve do sada trebalo poništiti izrečene kazne. Ekolog Rok Rozman, višestruko kažnjen zbog sudjelovanja u prosvjedima, smatra da je donesena ispravna odluka.

“Dekreti kojima su izricali kazne nisu bili utemeljeni na zakonu. Vlada je to znala – i ako to znači da sada moraju vratiti novac, tako to ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi se trebalo odnositi na sve”, kazao je.

To gledište dijeli i sadašnja administracija. Ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila je da bi vraćanje novca pomoglo ponovnoj izgradnji povjerenja Slovenaca u vladavinu prava, “koje je značajno narušeno uporabom pretjerane i protuustavne represije tijekom pandemije”.

Ipak, zakon o restituciji nije naišao na opću dobrodošlicu. Jedan zastupnik iz Janšine Slovenske demokratske stranke smatra da vraćanje kazni “pljuje u lice svim onim zdravstvenim radnicima koji su se neumorno borili za živote naših sugrađana”.