Ekonomija

Pfizer lani ostvario rekord, na vakcinama zaradio 57 milijardi dolara

Američki farmaceutski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući vakcini i lijekovima za koronavirus, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Pfizerov prihod porastao je lani za 23 posto, na 100.3 milijarde dolara. Kada se isključi utjecaj valutnih kurseva, uvećan je 30 posto, stoji u najnovijem poslovnom izvještaju. Kada se isključe vakcina protiv korone i lijek Paxclovid, Pfizerov prihod bio je lani veći za dva posto nego u 2021., kada se isključi utjecaj valutnih kurseva.

Pfizer je na vakcinama zaradio 57 milijardi dolara

Prihod od vakcina protiv korone i Paxclovida iznosio je 56.7 milijardi dolara. Neto dobit porasla je za 43 posto, na 31.4 milijarde dolara.

U 2023. kompanija očekuje znatno niži prihod, u rasponu od 67 milijardi do 71 milijarde dolara jer zaraza koronavirusom usporava i jer su mnoge zemlje stvorile zalihe vakcina i lijekova. Kada se isključe vakcina i Paxclovid, Pfizerov bi prihod u ovoj godini trebao porasti za sedam do devet posto, prilagođen za promjene valutnih kurseva.

Izvršni direktor Albert Bourla rekao je da bi 2023. trebala biti prijelazna godina za Pfizerov prihod od korone, koji bi po procjenama kompanije trebao kliznuti na 21.5 milijardi dolara u 2023. i trebao bi ponovo porasti u 2024, prenosi Index.hr.

Prihvati notifikacije