BiH

Pet lica iz Bihaća lišeno slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela otmica

Jučer su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kanotna, policijski službenici Fedralne uprave policije na području Unsko-sanskog kantona provodili istražne radnje u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog dijela otmica iz člana 180. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Državljanin Pakistana A. S. otet je dana 9. 10. 2023. godine od strane više lica iz Bihaća, nakon čega su otmičari od dana 9. 10. 2023. godine do 11. 10. 2023. godine A. S. držali protivpravno zatvorenog, ograničivši mu kretanje, te ga prisilili da putem telefona pozove svoje prijatelje, državljane Pakistana koji se nalaze u prihvatnom centru Lipa u Bihaću i druge prijatelje koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, te da izvrše uplatu novca u iznosu od 15.000 eura u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu.

Policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona locirali otmičare, kojom prilikom je pronađen oštećeni oteti državljanin Pakistana sa vidnim povredama u predjelu glave i tijela nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje je izvršen ljekarski pregled, prilikom kojeg su kod istog konstatovane tjelesne povrede.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo otmica iz člana 180. stav 2 KZ FBiH. slobode je lišeno pet lica iz Bihaća, svi državljani Bosne i Hercegovine. Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena, ispitani su u svojstvu osumnjičenih lica, oduzeti su im mobilni telefoni i kartice, izvršeni su pretresi prostorija u kojim su nastanjeni i koje koriste.

Osumnjičena lica će biti predata na dalje nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopštio je FUP.

Prihvati notifikacije