Da bismo spriječili alergijsku reakciju, ne treba samo da izbjegavamo ovu sezonsku poslasticu, već i drugo slično voće. Provjerite da li ćete iskusiti ove simptome nakon što pojedete voće.
Peckanje, svrab u ustima – to je osjećaj koji neki od nas primjećuju nakon što pojedu ovo crveno voće. Ukusno je, ali je i jedan od uobičajenih alergena. Ovo je blagi oblik alergije na hranu, nazvan oralni alergijski sindrom. Ova reakcija je česta kod ljudi koji također imaju alergije na polen.
To je zato što neko voće i povrće, poput jagoda i krastavaca, sadrži proteine koji tijelu izgledaju kao polen, pa ono reaguje na njih proizvodnjom antitijela koja mogu da izazovu peckanje ili svrab u ustima i grlu. Simptomi alergije na jagode obično se javljaju u roku od nekoliko minuta do dva sata nakon jedenja voća.
Najčešći simptomi uključuju:
– peckanje i svrab usana,
– otok usana, jezika, grla i lica,
– osip,
– svrab kože,
– kašalj i kihanje,
– mučninu i povraćanje,
– bol u stomaku,
– proljev,
– vrtoglavicu,
– stezanje u grlu.
Najozbiljniji od njih je sužavanje ili spazam disajnih puteva, a njegovi simptomi uključuju oticanje jezika i grla, kao i otežano disanje. Alergijska reakcija može da dovede do anafilaktičkog šoka, koji izaziva otežano disanje, nagli pad krvnog pritiska, vrtoglavicu i gubitak svijesti, piše Mondo.