IT

Pažnja vlasnicima iPhonea: Ovaj mobilni telefon emituje previše zračenja

iPhone 12 premašuje granice zračenja.

FOTO: TECHCRUNCH
FOTO: TECHCRUNCH

Francusko regulatorno tijelo zahtijeva prilagođavanje, inače će uređaj biti povučen.

Dugo se žestoko raspravljalo o tome da li zračenje mobitela predstavlja opasnost po zdravlje. Neke zemlje su uspostavile regulatorna tijela koja provjeravaju da li su pametni telefoni unutar propisanih granica zračenja. Jedna od njih je Agence Nationale des Frequences (ANFR) u Francuskoj. Ovo izvještava da iPhone 12 premašuje uobičajene razine zračenja i zahtijeva da Apple prilagodi sve uređaje “što je prije moguće” – u suprotnom, postoji rizik od nacionalnog opoziva uređaja.

Mobilne komunikacije oslobađaju visokofrekventna elektromagnetna polja kako bismo mogli telefonirati ili prenositi podatke. Dio ovog zračenja se apsorbira u tijelo – naprimjer tokom poziva. Takozvana specifična stopa apsorpcije (SAR) se koristi kao mjera za ovu apsorpciju. U principu, mobilni telefoni ne bi trebali prelaziti vrijednost od dva do četiri vata po kilogramu (u zavisnosti od dijela tijela), pa se mogu isključiti zdravstveni efekti. Da biste apsorbovali zračenje, dovoljno je da na telu nosite mobilni telefon.

Kao organ za nadzor tržišta za radioopremu, ANFR u više navrata testira pametne telefone na nivoe zračenja. Najnoviji test je ispitao 141 mobilni telefon, uključujući iPhone 12. Takozvane vrijednosti SAR zračenja (vidi okvir iznad) mogu se izmjeriti na udovima, glavi i drugim dijelovima tijela.

Prilikom mjerenja zračenja na udovima, iPhone 12 je premašio maksimalnu vrijednost od četiri vata po kilogramu – izmjereno je 5,74 vata po kilogramu. Međutim, nivo zračenja na tijelu odgovara propisu i nije opasan.

“Apple mora odmah poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječio da iPhone 12 nastavi dolaziti na tržište. Apple mora ispraviti telefone koji su već u opticaju što je prije moguće”, piše francuska uprava za radijaciju u svom saopštenju. Ako Apple ne ispuni ovaj zahtjev, pokrenut će se opoziv uređaja.

Nije bilo službenog saopštenja Applea na inicijativu ANFR-a. Grupa je bila u suprotnosti sa rezultatima inspekcije i predočila nadležnim organima nekoliko rezultata ispitivanja iz sopstvenih i nezavisnih laboratorija koji su pokazali usklađenost uređaja. iPhone 12 je certificiran od nekoliko međunarodnih tijela i priznat kao usklađen sa globalnim propisima.

Prihvati notifikacije