IT

Tesla širi fabriku kod Berlina

Vlasti općine Grünheide, blizu Berlina, dale su zeleno svijetlo za sporno proširenje velike fabrike električnih automobila američke kompanije Tesla.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL
FOTO: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Pod policijskom zaštitom zbog višemjesečnih protesta ekoloških aktivista, općinsko vijeće je održalo sastanak na kojem je u četvrtak, 16. maja većinom glasova usvojilo izmjene urbanističkog plana, koje će omogućiti proširenje pogona.

Za takvu odluku glasalo je 11 članova vijeća, šest je bilo protiv, a dvoje se suzdržalo od glasanja.

Ipak, zbog kritike stanovništva i ekoloških organizacija, odlučeno je da se za potrebe širenja fabrike posječe manje šume nego što je prvobitno planirano.

Američka kompanija planira da u okviru proširenog kruga fabrike bude i teretna željeznička stanica i prostor za logistiku.

Ekološke grupe tvrde da širenje nepotrebno šteti životnoj sredini i najavile su nastavak protesta protiv jedine fabrike automobila koju kompanija Tesla, američkog milijardera Elon Musk posjeduje u Europi.

I dok se održavala sednica općinskog vijeća, ispred gradske kuće su bili okupljeni demonstranti, kao i policija.

Dietmar Woidke, premijer pokrajine Brandenburg u kojoj se nalazi fabrika, apelovao je na demonstrante da ostanu mirni.

Prema odluci od četvrtka, 16. maja ekološki aktivisti ne moraju odmah da napuste protestni kamp koji se sastoji od tri objekta, a koji su krajem februara podigli odmah uz zemljište fabrike, prenosi dpa.