IT

Kako da promijenite svoju Gmail adresu, bez potrebe za novim nalogom

Gmail, kao vodeći klijent elektronske pošte, nudi bogat set funkcija i jednostavnu integraciju sa ostalim Google aplikacijama. Ipak, korisnici često žele promjenu svoje email adrese, posebno ako je stara i neodgovara trenutnim profesionalnim ili ličnim potrebama.

gmail
FOTO: PIXABAY

Google generalno ne dozvoljava promjenu email adrese, ali postoje načini da se ovo ograničenje zaobiđe.

U nastavku vam donosimo pregled opcija koje su vam dostupne, kao i korake koje možete preduzeti ukoliko želite izmijeniti svoju Gmail adresu.

Razlika između korisničkog imena i prikazanog imena na Google nalogu

Pročitajte još

Korisničko ime vašeg Google naloga je dio vaše Gmail adrese koji prethodi @gmail.com.

Prikazano ime možete provjeriti tako što ćete postaviti kursor miša iznad ikone profila u gornjem desnom uglu ekrana.

Prikazano ime se nalazi na vrhu, a email adresa na dnu.

Kako odabrati novu Gmail adresu

Važno je odabrati profesionalnu i trajnu email adresu. Izbjegavajte korišćenje nadimaka i titula u korisničkom imenu, kao i dodavanje dugih nizova brojeva koji mogu uticati na to da vaša pošta završi u junk folderu.

Promjena adrese preko Google naloga

Google navodi da je moguće promijeniti korisničko ime u nekim slučajevima, naročito za naloge koji ne završavaju sa @gmail.com. Ako imate ovu opciju, evo koraka koje treba da pratite:

Prijavite se na svoj Google nalog.

Izaberite ‘Personal info’ u lIJevom navigacionom panelu.

Skrolujte do sekcije ‘Contact Info’.

Izaberite svoju email adresu.

Kliknite na ‘Google Account email’.

Ako ova opcija nije dostupna, nećete moći da promijenite svoju adresu.Kliknite na ikonu za uređivanje pored vaše email adrese.

Unesite novu adresu i pratite uputstva na ekranu.

Dobićete email sa linkom za potvrdu nove adrese.

Pravljenje manjih izmjena na vašoj Gmail adresi

Ako nije moguće promijeniti adresu, možete napraviti manje izmjene:

Dodavanje ili uklanjanje tačaka: Gmail ne prepoznaje tačke, što znači da možete dodavati ili uklanjati tačke u svojoj adresi bez promene ishoda. Dodavanje znaka plus: Dodajte znak plus i oznaku na kraj vašeg korisničkog imena kako biste kreirali privremene alijase, kao što su [email protected] ili [email protected].

Kako dodati postojeću email adresu kao alijas Ova opcija omogućava vam da koristite sekundarnu Gmail adresu kao alijas:Prijavite se na svoj primarni Gmail nalog.Kliknite na ikonu zupčanika i izaberite ‘See all settings’.Idite na karticu ‘Accounts and Import’ i kliknite ‘Add another email address’.Unesite svoju sekundarnu email adresu.Označite opciju ‘Treat as alias’ i kliknite ‘Next step’.Potvrdite verifikacioni email.

Korišćenjem ovih metoda možete efikasno upravljati svojim Gmail nalogom i prilagoditi ga svojim trenutnim potrebama, bez potrebe za otvaranjem novog naloga, prenosi Telegraf.