Hrana koja nije pravilno uskladištena može postati leglo bakterija i izazvati trovanje hranom. Zbog toga je jedan lekar upozorio na opasnosti od nepropisnog skladištenja ostataka riže i testenine, piše Dejli ekspres.
Uobičajena je praksa da se višak hrane čuva za sledeći dan kako bi se izbeglo rasipanje. Procedura za većinu namirnica je jednostavna, a to je da se posuda ohladi, a zatim da se stavi u frižider. Međutim, američki lekar u hitnoj pomoći Džo Vitington upozorio je na čuvanje i skladištene jela koja sadrže rižu ili tjesteninu.
U snimku TikTok-a, on je reagovao na objavu drugog korisnika koji je ispričao tragičnu priču o 20-godišnjaku koji je umro nakon što je pojeo testeninu staru pet dana koja nije bila u frižideru. Mladić je studirao u Belgiji kada je tragično izgubio život 2008. nakon što je pojeo ostatke špageta koje je pripremio pet dana ranije i ostavio na sobnoj temperaturi umuesto da ih drži u frižideru.
Ubrzo nakon što je pojeo tuesteninu, mladić je počeo obilno da povraća i dobio je gastrointestinalne simptome, a sluedećeg jutra je pronađen mrtav. Obdukcija je otkrila akutno otkazivanje jetre, a testovi su pokazali visok nivo bakterije, poznate kao Bacillus cereus, u tuestenini, navodi naučni časopis Journal of Clinical Microbiology.
U svom videu, dr Vitington je upozorio da, iako većina ljudi ionako ne bi jela tuesteninu staru pet dana, Bacillus cereus može brzo da raste u jelima od testenine i riže, izlažući vas rizicima u roku od nekoliko sati, a ne dana. „Ovaj 20-godišnji muškarac je preminuo od stanja koje se obično naziva ‘sindrom prženog pirinča’. To je stanje u kojem imate prekomerni rast bakterija ako se tjestenina ili riža predugo ostave na sobnoj temperaturi“, objasnio je doktor.
Dodao je da ne treba da jedete tjesteninu ili pirinač koji su ostavljeni na sobnoj temperaturi, van frižidera, duže od dva sata nakon pripreme. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savjetovala je da se pirinač ohladi u roku od sat vremena od kuhanja, a zatim odmah čuva u frižideru ili zamrzivaču. Takođe ga treba konzumirati u roku od 24 sata i nikada ga ne podgrijavati više od jednom.
Korisnici TikTok-a imali su pomiješane reakcije na video doktora. Mnogi su tvrdili da se nikada nisu razboljeli nakon što su konzumirali tjesteninu ili pirinač koji su bili na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Neki su istakli da pravilo od dva sata ne garantuje trovanje hranom ili smrt od konzumiranja riže ili tjestenine ostavljenih na kuhinjskom pultu. To je samo trenutak kada bakterije počinju da se množe, što znači da se rizik od trovanja hranom povećava što duže ostane napolju.
Trovanje hranom obično nije ozbiljno i obično se poboljšava u roku od nedelju dana. Simptomi kao što su povraćanje i dijareja često se mogu liječiti kod kuće, a ključ je da ostanete hidrirani kako biste izbjegli dehidraciju. Takođe je važno da se dovoljno odmarate i jedete kad god je to moguće, ali izbjegavajte masnu ili začinjenu hranu koja može dodatno iritirati vaš osjetljiv stomak. NHS je takođe preporučio izbjegavanje voćnih sokova ili gaziranih pića jer mogu da pogoršaju dijareju, piše Večernji list.