BiH

Patrijarh Porfirije posjetio manastir Žitomislić: Odavde je svako otišao sa utjehom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Profirije stigao je u dvodnevnu posjetu Mostaru. Povod je proslava 150. rođendana Sabornog hrama Svete trojice, čija obnova traje i danas.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Dočekali su ga episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, iguman Danilo i brojni drugi. Na početku posjete, obišao je manastir Žitomislić, odakle se zaputio ka Prebilovcima.

“Za svakog pravoslavnog čovjeka blagoslov je doći u Hercegovinu. I nema onog ko je došao ovdje, u ovaj najsvjetliji biser što je manastir Žitomislić, a da se nije vratio sa utjehom. Živimo tajnu pobjede i budućeg vijeka, ovdje i sada. Za svakog poglavara iznad svega je radost i blagoslov doći u ovaj kraj i posjetiti ove svetinje. Posebno u manastir. Ovdje postoji sigurna perspektiva. Ova svetinja je kroz vijekove bila mjesto molitve i okupljanja, ali je i zajedno sa svojim narodom dijelila sudbinu. Bila je rušena i paljena, ali i ponovo podizana, kao iz pepela. Bližnji naši su svi ljudi, i trebamo ih voljeti kao svoje. Manastir je mjesto molitve i ljubavi“, poručio je Porfirije.

Potom je kratko stao pred predstavnike medija.

“Veliki blagoslov za nas je doći u Hercegovinu, moliti se Bogu sa braćom Srbima, za mir unutrašnji u svakom od nas, u porodicama, u narodu i mir među svim ljudima“, rekao je u kratkoj izjavi.

U ime domaćina, prisutnima u manastiru obratio se iguman Danilo Pavlović.

FOTO:
FOTO:
FOTO:
FOTO:
FOTO:
FOTO:
FOTO:
FOTO:

“Naša najveća svetinja su manastiri. Ovaj je svjedok obnove i stradanja našeg naroda. Došli ste kao svoji među svoje i ova zajednica vas dočekuje s radošću. Manastiri su svetinja koja opismenjuje srpski narod. Dolazili su nam i raniji patrijarsi. Bili su na osveštenju bogomolje koja je u ratu bila do temelja srušena. Ovo je zemlja natopljena krvlju, jaucima i patnjom. Došli ste svom narodu, koji vas dočekuje kao svog oca. Narod koji se dobrovoljno vratio u porušene domove i obnavljao život i saradnju s drugim narodima“, rekao je iguman Danilo.

Porfirije će sutra u jutarnjim satima služiti liturgiju u Sabornoj crkvi, nakon čega će se pojaviti i na donatorskom ručku za obnovu hrama, koji će biti organizovan u hotelu Mepas.