Sophie Trueman, direktorica Too Good To Go, rekla je kako paradajz ne treba odmah stavljati u frižider, čim se uberu iz vrta ili donesu iz prodavnice.
Objasnila je da je optimalan način da paradajz “duže traju” kontrolirati jedan zajednički faktor, piše Express.
“Kisik je često ono što uzrokuje kvarenje paradajza (i drugog voća i povrća) jer mikroorganizmi koji uzrokuju kvarenje trebaju kisik za rast. Smanjenjem količine kisika, koji može utjecati na paradajz, pokrivanjem stabljike pomažete u sprječavanju kvarenja paradajza”, rekla je Sophie.
“Ako paradajz okrenete i držite ih naopako, spriječit ćete ulazak zraka u dio njihove stabljike”, dodala je.
Jednostavno premjestite paradajz iz originalnog pakiranja i zalijepite peteljke kako bi ostale svježe. Zdjelu možete pokriti čistom kuhinjskom krpom, a stavite je u hladniji dio kuhinje.

Sophie je objasnila: “Paradajz može trajati duže u frižideru, ali mnogi kažu da imaju bolji okus ako se čuvaju izvan frižidera. Najbolji način je da ih čuvate izvan frižidera dok potpuno ne sazriju, a zatim ih prebacite u frižider.”
Paradajz traje dva do pet dana ako se čuvaju izvan frižidera, a mogu trajati i do dvije sedmice u frižideru, dodala je Sophie.