BiH

'Pametni' dronovi koji detektiraju vatru za 2,5 minuta rješenje su za oštre požare u BiH

Dronovi, senzori i kamere uz upotrebu umjetne inteligencije mogli bi predstavljati rješenje za oštre požare kakvi su ljetos poharali Grčku, ali i one s kojima se svake godine suočavaju druge zemlje pa i Bosna i Hercegovina.

FOTO: FENA
FOTO: FENA
Dron koji se koristi za detekciju požara

Na Cipru, otočnoj državi u kojoj također redovito prijete požari, prezentirano je uvođenje pilot sustava za ranu detekciju požara, tehnološka rješenja koja su implementirana u suradnji s mobilnim operaterom Cyta i start-up tvrtkom Probotek u sklopu Huaweijevog programa Smart & Green Village. Nadograđeni sustav omogućuje izravnu povezanost i komunikaciju s dronom kojim se može upravljati s bilo kojeg mjesta na svijetu putem 5G mobilne mreže. Operateru pomaže umjetnu inteligenciju koja omogućuje analizu videa u stvarnom vremenu.

Potpredsjednik Huaweija za srednju i istočnu Europu i nordijsku regiju, Radoslaw Kedzia, pojasnio je da je prva faza tehnologije implementirana prošle godine u Grčkoj, a na Cipru je riječ o nadograđenoj verziji inteligentne detekcije požara. Uvjeren je da tehnologija može riješiti mnoge probleme s kojima se suočava čovječanstvo, među kojima su i klimatske promjene.

-Tehnologija ne bi trebala biti protivnik prirode, već pomoći prirodi da se razvija, dodao je, uvjeren da su s rješenjem start-upa Proboteka korak bliže sigurnijoj budućnosti.

Izvršni direktor Proboteke George Delaportas istaknuo je da je prvih petnaestak minuta kritično za gašenje požara.

-Ovo je pravilo zlatnih 15 minuta. Što prije otkrijemo požar, imamo više vremena da ga ugasimo. U pilot projektu u Grčkoj požar je detektiran u prosjeku za 2,5 minute. Probotek želi biti brži, ali istovremeno želi što manje lažnih dojava, kazao je Delaportas, dodajući da platforma koju su razvili omogućuje koordiniran rad svih službi uključenih u borbu protiv požara, a dronovima pomažu i senzori postavljeni na drveću.

Na rubovima šuma planiraju postaviti punionice za dronove kako bi automatski polijeli i slijetali te se punili, a njihovo rješenje u oblaku omogućuje i live streaming videa snimljenih dronom. Čim otkrije požar, šalje SMS, e-mail ili zove nadležnu osobu kako bi gašenje krenulo što prije. U budućnosti planiraju testirati još veće dronove, one koji će moći nositi posebne kugle kojima se može bacati vodu ili drugo sredstvo za gašenje kako bi se požar ugasio ili barem smanjio u početnoj fazi do dolaska vatrogasnih ekipa.

Iako je riječ o testnom projektu, izvjesno je da će u daljnjem vremenu biti implementiran u mnogim zemljama čije se vlasti suočavaju s katastrofalnim požarima koji uništavaju, odnose ljudske živote i nanose veliku materijalnu štetu prirodi. Imajući u vidu da iu Hercegovini svake godine stotine požara uništava sve pred sobom, a da BiH ne raspolaže ni odgovarajućim sredstvima i opremom za suzbijanje požara, ulaganje u ovakvu vrstu naprednog projekta moglo bi u budućnosti biti dobro rješenje. Rana detekcija požara ključni je problem, jer nerijetko u BiH prođe i po nekoliko sati prije nego što se evidentira pojava požara posebno u nenaseljenim i nepristupačnim područjima.

Prihvati notifikacije