Svijet

Palestinski premijer: Izrael blokira proteste protiv okupacije

Palestinski premijer optužio je novu izraelsku ultranacionalističku vladu da blokira "čak i najnenasilnije načine borbe protiv okupacije", navodi se u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, nakon što je Izrael uzvratio nizom poteza zbog uspjeha Palestinaca da angažuju pomoć UN-a.

FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Komentari premijera Mohammada Shtayyeha za Haaretz došli su usred niza kaznenih koraka premijera Izraela Benjamina Netanyahua otkako je preuzeo dužnost krajem prošlog mjeseca, a nedavno je zabranio palestinsku zastavu na javnim prostorima.

Izrael je palestinskim zvaničnicima oduzeo VIP privilegije i prekinuo sastanak palestinskih roditelja koji su razgovarali o obrazovanju njihove djece, javlja AP.

Pročitajte još

Kasno u nedjelju, izraelski ministar sigurnosti naredio je policiji da zabrani palestinsku zastavu, što je simbolično težak potez nakon što je jedna izraelska grupa za ljudska prava izvijestila da je najsmrtonosnija godina sukoba u posljednjih nekoliko decenija.

– Danas sam naredio izraelskoj policiji da provede zabranu isticanja bilo koje zastave PLO-a koja pokazuje identifikaciju s terorističkom organizacijom iz javne sfere i da zaustavi bilo kakvo huškanje protiv Države Izrael – objavio je Itamar Ben-Gvir na Twitteru.

Bila je to posljednja odmazda nove vlade nakon palestinskog pritiska da najviše pravosudno tijelo UN-a da svoje mišljenje o izraelskoj vojnoj okupaciji Zapadne obale koja traje 55 godina.

Ben-Gvir, ekstremni desničar poznat po svojoj antiarapskoj retorici, izazvao je široku međunarodnu osudu kada je prošle sedmice posjetio najosjetljivije sveto mjesto Jerusalema.

Pročitajte još

Shtayyeh je za Haaretz rekao da su izraelske sankcije osmišljene da uruše palestinske vlasti i da bi imale strašne posljedice. Imamo pravo da se žalimo i kažemo svijetu da nas boli. Izrael želi spriječiti čak i najnenasilniji način borbe protiv okupacije – rekao je on u komentarima objavljenim u ponedjeljak.

Ahmad Aldeek, pomoćnik palestinskog ministra vanjskih poslova, rekao je da “izraelska vlada vodi otvoreni rat protiv simbola i komponenti Države Palestine”.

Prihvati notifikacije