Palestina upozorila: Ben-Gvirova posjeta Al-Aksi može imati ozbiljne posljedice

Palestina je u ponedjeljak upozorila Izrael da ne mijenja status quo u džamiji Al-Aksa u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), upozoravajući da bi takav potez bio "objava rata", prenosi Anadolija.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Upozorenje dolazi nakon izvještaja da izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir planira ove sedmice posjetiti mjesto žarišta.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskih vlasti, rekao je da će ponovljene izraelske prijetnje statusu quo u džamiji Al-Aksa “imati ozbiljne posljedice za sve”.

Abu Rudeineh je također upozorio da bi situacija mogla “izmaknuti kontroli” ako Sjedinjene Američke Države ne uspiju izvršiti pritisak na izraelske lidere da prestanu sa svojim provokacijama.

Pročitajte još

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. On se više puta pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije u istočnom Al-Qudsu.

Bivši izraelski premijer Yair Lapid u ponedjeljak je osudio planiranu posjetu ministra nacionalne sigurnosti Izraela Itamara Ben-Gvira kompleksu džamije Al-Aksa nazvavši je “namjernom provokacijom”

Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju “Brdo hrama”, tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom.

Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Al-Quds, gdje se nalazi i Al-Aksa, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Prihvati notifikacije