Svijet

Ovo vjerovatno nije očekivao ni Putin: Erdogan iznenadio stavom o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imao je sinoć jedan od važnijih istupa otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

FOTO: ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREM/EPA
FOTO: ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREM/EPA

Erdogan, koji nije podržavao rusku agresiju, ali nije ni potpuno prekinuo veze s Moskvom, izjavio je u razgovoru za američku TV stanicu PBS kako bi Rusija svu okupiranu teritoriju, uključujući i Krim, trebala vratiti Ukrajini.

– Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, povratak okupirane teritorije postat će važna tema. To je ono što se očekuje i ono što se traži.

Putin je poduzeo određene korake. I mi smo poduzeli određene korake. Područja koja su okupirana bit će vraćena Ukrajini – poručio je turski predsjednik.

Kaže kako s “prijateljem Putinom” od 2014. godine razgovara o Krimu.

“Tražili smo od njega da vrati Krim zakonitim vlasnicima… Nažalost, nijedan korak u tom smjeru nije poduzet”, stoji u transkriptu Erdoganovog intervjua.

Odbio je otkriti ko po njegovom mišljenju u ovom trenutku ima glavnu riječ u ratu.

– Nisam voljan odgovoriti na to pitanje. Sve što želimo jeste okončati ovu bitku mirom. Bilo da se radi o Putinu ili o Zelenskom, uvijek sam to tražio i predlagao.

Ovo je sukob u kojem imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobijediti – istakao je turski čelnik.

S Putinom je o ratu u Ukrajini razgovarao i tokom prošlosedmičnog sastanka u Uzbekistanu.

– Imali smo opsežne razgovore s njim. I on mi zapravo pokazuje da je voljan okončati ovo što je prije moguće. To je moj dojam – otkrio je Erdogan.

Tokom razgovora je rekao da se “nikakva invazija ne može opravdati”, a na pitanje je li Putin pogriješio pokrenuvši invaziju, ponudio je diplomatski odgovor.

– Nijedan vođa nakon toga neće reći da je to bila greška. Niko neće reći – da, pogriješio sam.

Isto se može primijeniti na Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski, kad je krenuo u protuofanzivu, imao osjećaj da je pogriješio?

Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško vratiti se nazad – smatra turski predsjednik.

Nezaobilazna tema razgovora s Erdoganom bilo je protivljenje njegove zemlje proširenju NATO-a na Finsku i Švedsku. Turski predsjednik potvrdio je ranije istaknute stavove.

– Švedska je bila kolijevka terorizma. A teroristi su se infiltrirali skroz do njihovih parlamenata.

Vidimo i da u Stockholmu teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, parola, plakata vođa terorističkih organizacija ima u izobilju. I napadaju nevine turske potomke u Stockholmu.

A mi smo sve relevantne dokaze vezane uz ova događanja dostavili švedskim sagovornicima – izjavio je Erdogan.

Što se Finske tiče, kaže da su “nešto smireniji i imaju veću kontrolu nad razvojem događaja”.

– Ali Švedska nije takva. Uvijek koriste neke izgovore. Stalno govore o ustavu i cijeni slobode izražavanja. A ja kažem da terorizam nema nikakve veze sa slobodom izražavanja – zaključio je turski predsjednik, prenosi Jutarnji.hr.

Prihvati notifikacije