Svijet

Erdogan je do sada sjedio na dvije stolice, ali sinoć je zabio nož u leđa Putinu

Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze.

FOTO: ALEXANDR DEMYANCHUK/EPA
FOTO: ALEXANDR DEMYANCHUK/EPA

Njima je vrlo teško vratiti se nazad, rekao je turski predsjednik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan imao je sinoć jedan od važnijih istupa otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Erdoğan, koji nije podržavao rusku agresiju, ali nije ni potpuno prekinuo veze s Moskvom, izjavio je u razgovoru za američku TV postaju PBS kako bi Rusija sav okupirani teritorij, uključujući i Krim, trebala vratiti Ukrajini. Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, povratak okupiranog teritorija postat će važna tema. To je ono što se očekuje i ono što se traži. Putin je poduzeo određene korake. I mi smo poduzeli određene korake. Područja koja su okupirana bit će vraćena Ukrajini, poručio je turski predsjednik.

Kaže kako s “prijateljem Putinom” od 2014. godine razgovara o Krimu. Tražili smo od njega da vrati Krim zakonitim vlasnicima… Nažalost, nijedan korak u tom smjeru nije poduzet, stoji u transkriptu Erdoğanova intervjua.

Odbio je otkriti ko po njegovom mišljenju u ovom trenutku ima glavnu riječ u ratu. Nisam voljan odgovoriti na to pitanje. Sve što želimo jest okončati ovu bitku mirom. Bilo da se radi o Putinu ili o Zelenskom, uvijek sam to tražio i predlagao. Ovo je sukob u kojem imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobijediti, istaknuo je turski čelnik.

Pročitajte još

S Putinom je o ratu u Ukrajini razgovarao i tokom prošlotjednog sastanka u Uzbekistanu. Imali smo opsežne razgovore s njim. I on mi zapravo pokazuje da je voljan okončati ovo što je prije moguće. To je moj dojam, otkrio je Erdoğan.

Tokom razgovora je rekao da se “nikakva invazija ne može opravdati”, a na pitanje je li Putin pogriješio pokrenuvši invaziju, ponudio je diplomatski odgovor. Nijedan vođa nakon toga neće reći da je to bila pogreška. Niko neće reći – da, pogriješio sam. Isto se može primijeniti na Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski, kad je krenuo u protuofenzivu, imao osjećaj da je pogriješio? Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško vratiti se nazad, rekao je turski predsjednik, prenosi Jutarnji.

Prihvati notifikacije