Svijet

Turska počela plaćati Rusiji dio isporuka plina u rubljama

Turska je počela plaćati dio isporuka ruskog prirodnog plina u rubljama, rekao je ministar energetike te zemlje Fatih Donmez i najavio konkretne planove o realizaciji ruskog prijedloga da Turska postane baza za opskrbu Evrope ruskim plinom, javlja AFP. 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U idućim mjesecima udio plaćanja u domaćoj valuti u trgovini energijom s Rusijom bit će povećan, izjavio je ministar Donmez u razgovoru za televizijsku kuću TRT Haber.

Ankara i Moskva dogovorile su plaćanje plina u rubljama u septembru ove godine.

U slučaju većine međunarodnih energetskih ugovora, transakcije se vrše u dolarima ili eurima, a Rusija je pod sankcijama zapadnih zemalja zbog invazije na Ukrajinu pa brojnim kupcima predlaže da joj energente plaćaju u rubljama.

Turska opet pokušava potaknuti trgovinu u lirama kako bi poduprla domaću valutu, oslabljenu njenom specifičnom monetarnom politikom. Turska centralna banka snižava kamatne stope uprkos visokoj inflaciji.

Donmez je upitan o prijedlogu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Turska postane čvorište za trgovinu prirodnim plinom te  odgovorio da će Ankara do kraja godine izraditi detaljni plan i da bi mogla održati konferenciju za dobavljače i kupce.

Putin je predložio da Turska postane baza i alternativna ruta za opskrbu Evrope ruskim plinom nakon što su plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru oštećeni u eksplozijama.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da se slaže s tom idejom.

Vlade evropskih država smatraju da je sabotaža uzrok oštećenja plinovoda kojim se ruski plin dopremao u Njemačku  i pokrenule su istragu.

Švedska, Danska i Njemačka odbile su objaviti ko stoji iza eksplozija, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Većinski vlasnik plinovoda Sjeverni tok 1 je ruski proizvođač plina Gazprom, s udjelom od 51 posto.

Njemačke energetske grupe Wintershall i E.ON drže po 15,5 posto udjela, a francuski Engie i nizozemski Gasunie po devet posto. 

Prihvati notifikacije