Svijet

Moskva bijesna na Tursku: 'To je zabadanje noža u leđa'

Ruski vojni dužnosnik rekao je ruskim državnim medijima da se Turska pretvara u "neprijateljsku zemlju" nakon niza "provokativnih odluka".

FOTO: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV
FOTO: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

“Događaji proteklih sedmica, nažalost, jasno pokazuju da se Turska postupno i postojano pretvara iz neutralne zemlje u neprijateljsku”, rekao je državnim medijima Viktor Bondarev, čelnik Odbora ruskog Vijeća Federacije za obranu i sigurnost piše TASS.

Niz “provokativnih odluka” uslijedio je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Tursku u petak, rekao je, ukazujući na to da je Ankara podržala kandidaturu Ukrajine za NATO i pustila čelnike Azovstala, unatoč dogovoru da ostanu u Turskoj do kraja rata. Zelenski je u subotu rekao da će se petorica ljudi, dio odbrane Azovstala koja je branila Mariupolj nakon ruske invazije u februaru 2022., vratiti u Ukrajinu iz Turske. Petorica ukrajinskih vojnika predala su se nakon pada Mariupolja.

Nakon puštanja iz ruskog zarobljeništva, još u septembru su u okviru razmjene zarobljenika odvedeni u Tursku gdje su prema uslovima zamjene bili obvezni ostati do kraja rata. “Takvo ponašanje ne bi se moglo nazvati drugačije nego zabadanjem noža u leđa”, rekao je, nazvavši “neprijateljski korak” rezultatom pritiska NATO-a. Bondarev je rekao da je jedini razlog zašto NATO treba Tursku “kontrola crnomorskih tjesnaca i stabilizacija ili destabilizacija regije Bliskog istoka”, te je rekao da bi Turska trebala razmisliti o “napuštanju NATO-a i stvaranju saveza s Rusijom”.

Prihvati notifikacije