BiH

Ovo su poruke pojedinih političara povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan nezavisnosti.

Politicari Dan nezavisnosti
FOTO: BOSNAINFO

Na današnji dan 1992. godine na referendumu je izglasana nezavisnost naše domovine, povodom ovog državnog praznika čestitke su uputili i pojedini političari, ovo su njihove poruke.

Pročitajte još

Željko Komšić: Domovino, sretna ti nezavisnost!

Čestitke za naš praznik počele su stizati već jučer, a predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rano jutros, deset minuta poslije 6 sati, na društvenim mrežama podijelio je fotografiju zastave naše zemlje uz poruku:

“Domovino, sretna ti nezavisnost!”

Nikšić čestitao Dan nezavisnosti: Suverena, nezavisna BiH je trajna, neupitna tekovina

Povodom Prvog marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hecegovine premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je čestitku svim građankama i građanima BiH.

– Građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti.

– Historijsko DA za “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda Bosne i Hercegovine” neprocjenjivo je naslijeđe koje trebamo svakodnevno njegovati i afirmisati svojim djelima. Svaki iskreni Bosanac i Hercegovac treba Prvi mart slaviti neumorno, ustrajno i ponosno.

Zlatko Lagumdžija: Za šta smo glasali 1. marta prije 32 godine, a za šta nismo

“Prije 32 godine, Bosna i Hercegovina se voljom svojih građana opredijelila za nezavisnost, a potom stekla međunarodno priznanje i suverenitet. Međutim, 1. marta nismo glasali za nezavisnost jednih od drugih unutar nas samih, niti smo stekli nezavisnost pojedinih etničkih grupa u odnosu na druge. Glasali smo za jedinstvenu državu koju bi trebali kreirati da ona bude normalna i funkcionalna u službi jednakih i ravnopravnih građana i naroda!”

Poruku zaključuje čestitkom: “Sretan 1.mart Dan nezavisnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine.”

Šemsudin Mehmedović uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti i 24 godine od referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Povodom toga, Šemsudin Mehmedović, zastupnik (Naprijed) u Parlamentu Bosne i Hercegovine, objavio je čestitku za praznik na svom Facebook profilu.

Mijatović čestitao Dan nezavisnosti BiH: Poslao poruku svim “patriotama” u RS i FBiH

DA NAM ŽIVI VIJEKOVIMA JEDINA DOMOVINA BOSNA I HERCEGOVINA

Ja kao Dodikov čovjek, ja kao ubačeni element SANU-a i BIA-e, ja kao kukavičje jaje, ja kao konvertit, ja koji ću dovesti srpske specijalce na Vraca, ja kao izdajnik srpskog naroda, svim ‘patriotama’ u RS i FBiH želim što prije da nestanete sa političke scene i nađete odgovarajuću terapiju, jer ste vi živi dokaz da nije bolest sve što boli.

Ja, kao Vojin Mijatović sin Branislave i Dobrivoja, ja kao 100% Srbin, 101% Bosanac, ja kao zamjenik premijera i ministar u Vladi Federacija BiH, ja kao potpredsjednik SDP BiH, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti BiH.

Vrijeme naše zajedničke države tek dolazi, ona će biti naša zajednička, zemlja ljubavi i uvažavanja, na žalost mnogih ‘velikih patriota’ svih konfesija i etnonacionalnosfi.

Ministar Delić čestitao Dan nezavisnosti BiH i podsjetio: Prvi mart je neradni dan u Federaciji

“Danas, uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, želim izraziti najiskrenije čestitke svim građanka i građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i širom svijeta. Ovo je jedan od najvažnijih datuma u našoj nacionalnoj povijesti i predstavlja simbol hrabrosti, odlučnosti i zajedništva svih nas koji volimo i živimo domovinu. Prvog marta podsjećamo se na važnost borbe za slobodu i nezavisnost jer se sloboda i nezavisnost ne dobijaju. Za njih se bori, a mi najbolje znamo kolika cijena te borbe.

Dan nezavisnosti BiH čestitala je i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.  

– Na današnji dan 1992. godine izjasnili smo se za Bosnu i Hercegovinu državu Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive. Stoga neka i ovaj Dan neovisnosti bude podsjetnik za naše zajedničko djelovanje i predanost izgradnji bolje, sigurnije, prosperitetnije države jednakopravnih kontitutivnih naroda i drugih građana, poručila je Krišto.

– Danas, 32 godine poslije, čvrsto smo uvjereni u uspjeh BiH na evropskom putu i iščekujemo službeno otvaranje pregovora BiH s EU-om.

U svoje osobno ime i kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH svima u Bosni i Hercegovini upućujem čestitku u povodu 1. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, istakla je Borjana Krišto.

Dragan Čović črstitao Dan nezavisnosti

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović uputio je u petak čestitku u povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

“Danas obilježavamo Dan neovisnosti BiH, države utemeljene na principu jednakopravnosti tri konstitutivna naroda. Ustavno domoljublje i poštivanje prava državotvornih naroda, te svih građana, preduvjet su za napredak i iskorake naše domovine. Sretan dan neovisnosti”, naveo je Čović u objavi na društvenoj mreži X.

Zvizdić čestitao Dan nezavisnosti BiH: Jedan od historijski važnih datuma, međaša BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

– Svim građankama i građanima naše zemlje upućujem iskrene čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Ovaj praznik je jedan od najznačajnijih datuma za svaku državu, pa tako i za nezavisnu i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu.

To je datum kada su građani BiH, neposrednim glasanjem i apsolutnom većinom, izrazili svoju političku volju da BiH bude nezavisna država, što je i potvrđeno njenim međunarodnopravnim priznanjem i punopravnim članstvom u Organizaciji Ujedinjenih nacija.

Riječ je o jednom od historijski važnih datuma, međaša Bosne i Hercegovine.

Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, čestitam vam ovaj praznik sa željom da ga provedete u zdravlju i miru sa svojim porodicama, prijateljima  i komšijama – piše u čestitki zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Benjamina Karić uputila čestitku svima koji BiH nose u srcu: ‘Dan nezavisnosti jedine nam domovine’

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, čestitala je 1. mart, Dan nezavisnosti svim Sarajkama i Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima i svima koji BiH nose u srcu.

“Mojim dragim Sarajkama i Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima, svima koji BiH nose u srcu, svima koji na njen spomen osjete ljubav, ponos i poštovanje, čestitam 1. mart – Dan nezavisnosti jedine nam domovine.”

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH).

Konaković čestitao Dan nezavisnosti BiH: Ova zemlja nastavit će putem EU i NATO integracija

“Zbog odlaska na Diplomatski forum u Antaliju nisam prisustvovao akademiji povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koju organizuje @narodipravda . Video porukom sam prisutnim čestitao ovaj važan praznik, a koristim priliku da čestitke uputim svim gradjanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu. Sretan nam Dan nezavisnosti jedine nam domovine”:

Prihvati notifikacije