Svijet

Ovo je tajna jedinica ruskih moćnika i njihovih sinova: "Borbe nisu ni vidjeli"

Ruski parlamentarni zastupnici optuženi su da su organizirali izvidničku jedinicu daleko iza prve linije fronta kako bi oni i njihovi sinovi sposobni za vojsku mogli služiti u Ukrajini, a da ne budu ubijeni. Kremlj je poručio prethodno ruskim političarima da podrže invaziju ako žele zaslužiti poštovanje običnih Rusa, piše The Telegraph.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Ruski zastupnici su se nakon toga prijavili za vojnu službu u tajnoj jedinici Cascade, smještenoj negdje u Donbasu, otprilike na mjesec dana, što im omogućuje da naprave korisne fotografije sebe u vojnoj odori, a možda i dobiju poneku medalju, piše Telegraph.

VKČ-OGPU, ruski blog-kanal koji tvrdi da ima bliske veze s odbrambenim establišmentom zemlje, objavio je popise političara iz stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina koji su služili u Cascadeu. “Ovo je ‘odred pajdaša’ koji uključuje parlamentarne zastupnike i njihovu djecu koji se žele predstaviti kao da su bili u ratu, ali im se ne ide na prvu crtu”, objavio je kanal na Telegramu.

Sinovi moćnika izbjegli mobilizaciju

Sin Dmitrija Sablina, parlamentarnog zastupnika koji je utemeljio jedinicu i trenutno je vodi, snimljen je u Ukrajini kako služi zajedno s ostalim pripadnicima. Ruski opozicionari koji žive u egzilu na Zapadu istaknuli su da su gotovo svi sinovi moćnih Rusa uspjeli izbjeći prvu rusku mobilizaciju od 1941. godine.

Cascade je ustrojen u oktobru, mjesec dana nakon što je Putin izdao naredbu za mobilizaciju, ali nije jasno koliko ta jedinica zapravo učestvuje u borbama. “Najudobnije mjesto za ‘prolaznu službu’ je odjel bespilotnih letjelica u Cascadeu, jer omogućuje da ostanete na sigurnoj udaljenosti od borbene linije”, objavio je VKČ-OGPU.

Fotografije prikazuju vojnike iz Cascadea kako pripremaju dronove i proučavaju računalne monitore u udobnim bunkerima, daleko od krvi i blata prve crte bojišnice. Cascade se predstavlja kao polutajna jedinica za specijalne operacije, što znači da može izbjeći otkrivanje svoje lokacije, iako je Sablin u jednoj objavi na Telegramu napisao da su njegovi vojnici bazirani u Rubižneu, oko 80 kilometara od fronta.

Najbolje povezana jedinica?

Iako nije najhrabrija jedinica, Cascade je možda najbolje povezana i redovito prima ugledne goste. Sergey Kirijenko, prvi zamjenik šefa administracije ruskog predsjednika, posjetio je postrojbu tri puta.

Tokom posljednjeg Kirijenkova posjeta 16. marta, Sablin je na svom kanalu na Telegramu napisao da se razgovaralo o tome kako čuva svoje “osoblje” prije nego što je svog posjetitelja upoznao s borcima u proruskoj jedinici Donjecke Narodne Republike (DNR).

“Ovi herojski momci nose najveći teret bitaka za oslobođenje DNR-a”, rekao je Sablin, prenosi Index

Prihvati notifikacije