BiH

BANJA LUKA - "Ovo je početak narodnog bunta": Uprkos zabrani, opozicija i građani se okupili ispred NSRS, traže posebnu sjednicu (FOTO, VIDEO)

Protestuju zbog nepoštovanja brojnih zaključaka NSRS, od kojih se posljednji odnosi na Ustavni sud BiH.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pred parlament su došli šefovi klubova i poslanici SDS, PDP liste Za pravdu i red, poslanici Narodnog fronta, kao i lideri stranaka. Vidno je prisustvo tek nekoliko policajaca u neposrednoj blizini parlamenta.

Poslanik NF Željko Dubravac poručio je da su gaženja NSRS obavezala poslanike da sa građanima kažu ne i stop degradaciji institucija, piše srpskainfo.

-Za ovaj Ustav su dati životi i dijelovi tijela i svako mora da ga poštuje, pa i Milorad Dodik. Tražimo sjednicu NSRS na kojoj će se raspravljati o odgovornosti onih koji su prekršili zaključke. Ovo če biti početak narodnog bunta – kaže Dubravac.

Nebojša Vukanović kaže da je NSRS otuđena od moćnika. On je podsjetio na prekršene zaključke NSRS.

-Krajnje je vrijeme da se narod digne. Ovo je prvi u nizu razgovora sa građanima. Gledaćemo da obiđemo sva mjesta – rekao je Vukanović.

Igor Crnadak je rekao da su se okupili jer “režim ne želi raspravu u NSRS koja je napadnuta jer SNSD već 10 godina trguje njom”.

-Ne može se dostojanstvo NSRS pogaziti za jednu zgradu i za jednog kuma. Za PDP je RS uvijek na prvom mjestu ali nećemo dozvoliti da se pojedinac stavi ispred RS. Onda je ona slaba. Danas šaljemo posljednji poziv poslanicima većine da održimo sjednicu o kršenju odluka NSRS. Ponašanje režima pokazuje koliko su svjesni da se njima bliži kraj – tvrdi Crnadak.

Vukota Govedarica je podsjetio na izjavu Milorada Dodika da je opizicija dijelom u pravu.

-Ako Dodik kaže da su opozicionari djelimično upravu, to znači da smo u pravu 113 odsto, po Željki Cvijanović. Sasvim je jasno da smo jedno radili u parlamentu, davali instrukcije u institucijama BiH, a oni su sve radili kontra. Pripremili smo informaciju o ovom slučaju, ponudićemo je svim poslanicima i tražiti sazivanje posebne sjednice NSRS – rekao je Govedarica.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER