Magazin

Ovo je namirnica koju gotovo uvijek imate u frižideru, a pomaže u sprječavanju demencije

Prema nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, 1 od 11 osoba starijih od 65 godina u toj zemlji ima demenciju, a sve više ljudi razvija ovo stanje jer se naš životni vijek produžio.

FOTO: PENNMEDICINE.ORG
FOTO: PENNMEDICINE.ORG
ilustracija

Osim toga, procjenjuje se da će do 2030. godine broj ljudi s demencijom u UK-u premašiti milion.

Slična situacija je i u ostalim državama svijeta.

Demencija predstavlja sindrom povezan s kontinuiranim padom funkcije mozga. Postoji mnogo različitih uzroka demencije i mnogo različitih vrsta ovog stanja.

Jedan od glavnih uzroka demencije je Alzheimerova bolest, koja je povezana s gubitkom pamćenja, lošim prosuđivanjem i donošenjem odluka te iznenadnom infleksibilnošću.

Pročitajte još

Iako ne postoji način za prevenciju Alzheimerove bolesti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik, a prema istraživanju objavljenom ranije ove godine, jedan od tih koraka mogao bi biti jednostavan kao konzumiranje jedne namirnice svaki dan.

Uobičajena hrana koja može smanjiti rizik od demencije

Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da konzumacija samo jednog jajeta dnevno može pomoći u prevenciji početka Alzheimerove bolesti.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 466 odraslih osoba iz Kine, pokazalo je da je svakodnevna konzumacija jaja značajno utjecala na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, ali zanimljivo je da konzumacija više od dva jaja dnevno ili izbjegavanje jaja uopće nije imalo veliki učinak.

“Ovo istraživanje sugerira da bi svakodnevna konzumacija jaja mogla pomoći u smanjenju rizika od demencije”, zaključak je studije.

Taylor Wallace, doktor nauka i glavni istraživač, rekao je da su jaja jedna od rijetkih namirnica koje se često konzumiraju, a koja su prirodno bogata kolinom, hranjivim tvarima koje istražujemo kako bismo bolje razumjeli njihovu ulogu u podržavanju kako kognitivnog razvoja dojenčadi i male djece, tako i održavanja tokom procesa starenja.

“Ova studija doprinosi rastućem setu dokaza da prehrambene odluke mogu imati značajan utjecaj na smanjenje rizika od Alzheimerove demencije i podršku cijeloživotnom kognitivnom zdravlju”, ističe se u naučnom radu.