Da ne bi bilo zabune, ova biljka nije u srodstvu s kimom kakvog poznajemo u našoj kuhinji i koji rado posipamo po kiflicama.
Ova ljekovitoj biljci porijeklom iz jugozapadne Azije. Semenke crnog kima koriste se u medicinske svrhe više od 2000 godina, a danas su dostupne i u obliku ulja.
Blagotvorna svojstva crnog kima pokrivaju širok spektar zdravstvenih tegoba: pomaže kod probavnih smetnji, nadutosti, oslabljene funkcije jetre, migrena, upalnih procesa, gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija.
Zdravstvene prednosti sjemena crnog kima
Jačanje imunološkog sistema: Crni kim je poznat po svojoj sposobnosti da podržava prirodni odbrambeni mehanizam organizma, pomažući mu da se efikasnije bori protiv infekcija.
Poboljšanje digestivnog sistema: Tradicionalno se koristi za ublažavanje nadimanja, gasova i problema sa varenjem. Deluje blagotvorno na stomak i creva, olakšavajući simptome poput grčeva.
Kontrola šećera u krvi: Studije su pokazale da redovna konzumacija semena crnog kima može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je od velike koristi za osobe sa dijabetesom tipa 2.
Podrška zdravlju srca: Zbog sadržaja zdravih masnih kiselina, crni kim doprinosi smanjenju nivoa lošeg holesterola i održavanju normalnog krvnog pritiska.
Protivupalno dejstvo: Zahvaljujući prisustvu timoquinona, crni kim ima snažno antiinflamatorno delovanje, koje može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima, a koristi se i kao prirodni tretman za astmu i alergije.
Takođe potiče proizvodnju mlijeka kod dojilja, reguliše hormone, jača imunitet, ublažava simptome alergija, jača krvne sudove i podržava zdravlje kože.
Zanimljivosti o crnom kimu
Istorija crnog kima datira više od 2000 godina unazad, a veruje se da je korišćen još u starom Egiptu. Legenda kaže da je seme crnog kima pronađeno čak i u grobnici faraona Tutankamona, čime se potvrđuje njegov značaj u drevnim civilizacijama.
Poruka da „Crni kim liječi sve osim smrti“ je učinio da crni kim postane nezaobilazan dio mnogih tradicionalnih medicinskih praksi na Bliskom Istoku i u Aziji.
Kako koristiti sjeme crnog kima u svakodnevnoj ishrani?
Sjeme crnog kima ima snažan, pomalo gorak ukus koji podseća na mešavinu bibera i origana. Zbog toga je popularan začin u kulinarstvu, ali i osnovni sastojak u mnogim zdravstvenim receptima.
Kao začin se koristi u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Crno sjeme ima ukus koji je kombinacija luka, crnog bibera i origana. I ukus i miris imaju oštru i pomalo gorku aromu.
Najbolji način za korišćenje ovog začina je da se sjemenke lagano ispeku kako bi se oslobodila esencijalna ulja. Posle toga ih izrendajte na vaše jelo.
Suho pečene semenke daju ukus karijima, povrću i varivima. U nekim kulturama, crni kim se koristi kao začin za hljeb i koristi se u mješavinama začina.
Sjeme crnog kima se koristi i celo, ali je uvek bolje izrendati ga kako biste dobili aromu koja je neponovljiva.
Ukus isprženih sjemenki se može opisati kao limun sa blagim ukusom šargarepe. Kada se koristi u pikantnim jelima, njegov ukus se mijenja u note luka i crnog bibera. Takođe, kada je riječ o ovom začinu, ukus može da varira od osobe do osobe. Najbolje je koristiti manju količinu crnog kima pri pripremi hrane kako ukus ne bi bio prejak.
Možete dodavati cijelo sjeme u salate, soseve i čak i u supe u poslednjem trenutku pre služenja. Odlična je zamjena za susam, bez slatkastog elementa.
Crni kim se savršeno slaže sa jajima i jelima od jaja, od kajgane, kuhanih jaja do poširanih jaja. Takođe, idealan je začin za sireve i sva jela koja u sebi uključuju sir, piše na portalu Kruskeisir.rs.