BiH

Ovo je lista deficitarnih zanimanja u školama TK: Svakom učeniku stipendija od 1.170 KM

Utvrđen plan upisa i način stipendiranja deficitarnih zanimanja.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
Ilustracija

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost na Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za školsku 2023/2024. godinu, čime se omogućava upis 5.328 učenika u 30. srednjih škola Tuzlanskog kantona. Prema vrsti škola planirano je da se u gimnazije upiše 720, tehničke škole 2496, stručne škole 2040, te u umjetničke škole 72 učenika.

Ovakav Plan upisa učenika, koji predviđa 1.321 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole, omogućit će svim učenicima, koji završavaju osnovno obrazovanje, a njih je u ovoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona 4.007, da nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola.

Vlada je također utvrdila i listu deficitarnih zanimanja, te uslove, kriterije, postupak i način dodjele i isplate stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji upišu zanimanje sa liste deficitarnih zanimanja za školsku 2023/2024.godinu. Lista obuhvata zanimanja zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, tapetar, plinski i vodoinstalater, poslastičar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, kuhar, piše Tuzlanski.ba.

Redovni učenici prvih razred srednjih škola u statusu javne ustanove na području Tuzlanskog kantona, koji se u školskoj 2023/2024. godini obrazuju za navedena zanimanja, njih 94-oro ostvaruju pravo na stipendiju u ukupnom iznosu od 1.170 KM, koja će im biti isplaćena u devet mjesečnih rata, po 130,00 KM. Sredstva za stipendiranje raspoređivat će se po postupku javnog oglašavanja, u skladu sa kriterijima koji su sastavni dio današnje odluke.