Magazin

Ovo je 10 razloga zašto bi trudnice trebale jesti smokve

Smokve su jedno od najstarijih uzgojenih voćaka, koje datiraju najmanje 5000 godina P.N.E.

10 razloga zašto bi trudnice trebale jesti smokve
FOTO: PIXABAY

Smokve su cijenjene od davnina zbog svojih afrodizijačkih svojstava, a u mnogim se kulturama smokve smatraju simbolom plodnosti.

Stari su mislili da mliječno-bijela tvar (zapravo prirodni lateks) koja kaplje s odrezane stabljike predstavlja “univerzalnu energiju” i da se koristila za liječenje neplodnosti i promicanje zdrave laktacije, piše miss7mama.

Evo deset fascinantnih činjenica o smokvama koje ih čine nevjerojatnim dodatkom svačijoj prehrani, a posebno trudničkoj.

Smokve imaju više minerala od bilo kojeg drugog uobičajenog voća ili povrća. Posebno su bogate kalcijem, željezom, kalijem i cinkom, ključnim nutrijentima za zdravu trudnoću.

Pročitajte još

Visok sadržaj kalija u smokvama može pomoći u kontroli krvnog pritiska, a time i hipertenzije povezane s preeklampsijom, opasnim stanjem u trudnoći.

Sadržaj minerala u smokvama vrlo je sličan onom u majčinom mlijeku!

Smokve imaju najveći udio vlakana od bilo kojeg običnog voća. Bogate i netopivim i topivim vlaknima, smokve stvarno pomažu u ublažavanju zatvora koji je tako čest tokom trudnoće.

Smokve sadrže proteolitički enzim koji također pomaže probavi, koja je prirodno usporena tokom trudnoće.

Smokve su jako alkalne, a time i alkalizirajuće, što se pokazalo kao sredstvo za suzbijanje želje za hranom. To može pomoći u kontroli onih ne baš zdravih nagona koji mogu sabotirati zdravu prehranu u trudnoći.

Smokve su bogate vitaminom B6, za koji se dugo smatralo da je koristan u ublažavanju jutarnjih mučnina.

Čak je i lišće smokve ljekovito: pokazalo se da njihovo konzumiranje smanjuje, pa čak i eliminira potrebu za inzulinom kod dijabetičara. Stoga njihovo uzimanje može pomoći u kontroli ili izbjegavanju gestacijskog dijabetesa. Nadalje, ova sposobnost balansiranja nivoa šećera u krvi trebala bi pomoći u ublažavanju čitavog niza simptoma – od jutarnjih mučnina do promjena raspoloženja.

Suhe smokve sadrže značajne količine Omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za optimalan razvoj fetusa. Konzumacija obilnih količina Omega-3 tokom trudnoće također je povezana s nižom učestalošću prijevremenih trudova i prijevremenog poroda.

Psoraleni, hemikalija koja se nalazi u smokvama, koristi se za liječenje mnogih problema pigmentacije kože i može biti korisna u prevenciji melazme, “maske trudnoće”.

Ipak, prevelika konzumacija može imati laksativni učinak, dovesti do grčeva ili proljeva što stvara rizik za nastanak dehidracije. Prevelika količina može naglo podići razine glukoze u krvi, a smanjiti krvni pritisak što uzrokuje niz neugodnih simptoma poput slabosti i vrtoglavice. Nekoliko smokava dnevno bit će sasvim dovoljno za zasladiti se i napuniti tijelo važnim nutrijentima za rast i razvoj djeteta.