Život

Ove 4 namirnice djeca do 2 godine ne bi trebala jesti

Važno je voditi računa o bebinoj prehrani kako biste joj osigurali dobar razvoj.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Također je važno znati da postoje neke zabranjene namirnice za bebu, koje joj se ne bi smjele nuditi prije 2. godine. Neke od njih mogu izazvati gušenje, a druge mogu predstavljati zdravstvene rizike.

Prije svega, važno je napomenuti da je za djecu ključna raznolika i blago hiperkalorična prehrana u prvim godinama. Nedostatak esencijalnih hranjivih tvari u ovoj fazi mogao bi ugroziti pravilno funkcioniranje tijela i uzrokovati nepravilnosti u rastu i razvoju djece.

Med

Prije prve godine jedenje meda može dovesti do potencijalno ozbiljnog stanja koje se zove botulizam dojenčadi, što dokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Lakartidningen. Tijelo male djece nije pripremljeno za obradu toksina bakterije Clostridium botulinum, koja obično kolonizira ovaj prehrambeni proizvod.

Slatkiši

Konzumacija velikih količina šećera tijekom dojenačke dobi povećava rizik od razvoja metaboličkih bolesti srednjoročno i dugoročno. Iz tog razloga prisutnost namirnica s visokim glikemijskim indeksom, poput jednostavnih ugljikohidrata, treba biti vrlo ograničena.

Štoviše, slatkiši sadrže niz aditiva koji mogu oštetiti mikrobiotu mališana. To su namirnice koje nose “prazne” kalorije, stoga je važno izbjegavati njihovu konzumaciju u prvim fazama života.

Cijeli orašidi

Orašasti plodovi su vrlo zdrava hrana jer sadrže dobru količinu proteina i visokokvalitetnih masti. Oni također sadrže i mikronutrijente kao što su željezo, cink ili kalcij. Međutim, imaju visok alergenski potencijal, pa se ne smiju uključivati u prehranu djece s atopijom.

Također, treba imati na umu da, kada se bebama nude cijeli, orašasti plodovi mogu uzrokovati gušenje zbog svoje tvrdoće. Zbog toga je kod beba i male djece moguće iskoristiti hranjive tvari ovih namirnica tako da im ponudite mljevene orašide ili u obliku brašna.

Sokovi

Sokovi predstavljaju sličan problem kao i slatkiši kad su u pitanju mala djeca. To su pića koja ne pružaju ništa dobro s nutricionističke točke gledišta i koja, da stvar bude gora, sadrže pretjeranu količinu jednostavnih šećera i umjetnih aditiva. Stoga, što se manje konzumiraju, to bolje, piše Index.

Prihvati notifikacije