Magazin

Nemojte ih ignorirati: Ovo su znakovi koji ukazuju na nedostatak željeza kod djece

Željezo je vrlo važan nutrijent koji je neophodan za rast i razvoj djeteta, ali ga neka djeca nemaju dovoljno, zbog čega postoji opasnost da razviju stanje koje se zove anemija. Ako se to ne prepozna na vrijeme, može doći do ozbiljnih posljedica.

FOTO: ILUSTRACIJA/24SATA.HR
FOTO: ILUSTRACIJA/24SATA.HR

Najveći rizik od nedostatka željeza imaju bebe koje su prerano rođene ili imaju malu porođajnu težinu, dojene bebe koje ne dobivaju dohranu koja sadrži željezo nakon navršenih 6 mjeseci, bebe koje piju adaptirano mlijeko koje nije obogaćeno željezom, djeca od jedne do pet godina koja piju više od 710 mililitara kravljeg, kozjeg ili sojinog mlijeka dnevno, djeca koja imaju određena zdravstvena stanja kao što su hronične infekcije ili ograničena prehrana, djeca koja ne jedu dovoljno hrane bogate željezom te djeca koja imaju prekomjernu težinu. Liječnici upozoravaju da su većem riziku od nedostatka željeza također izložene tinejdžerice jer njihova tijela gube željezo tokom menstruacije.

Koji su znakovi nedostatka željeza kod djece?

Manjak željeza može uticati na sposobnost djeteta da dobro funkcionira tokom dana. Međutim, većina znakova nedostatka željeza kod djece ne pojavljuje se sve dok ne dođe do anemije uzrokovane upravo tim nedostatkom koji nije na vrijeme prepoznat.

Znakovi nedostatka ovog važnog nutrijenta uključuju blijedu kožu, umor, hladne ruke i noge, usporen rast i razvoj, slabiji apetit, ubrzano disanje, probleme u ponašanju, česte infekcije te neuobičajenu žudnju za konzumiranjem stvari kao što su led, zemlja, pijesak, papir i slično.

Prihvati notifikacije