Zdravlje

Ovaj začin utiče na češću pojavu srčanih oboljenja

Utvrđeno je da ljudi sa natrijumom na gornjoj granici normalnog raspona imaju znatno veću vjerovatnoću da razviju visok krvni pritisak i srčanu insuficijenciju

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Osim što so zadržava vodu i otežava proces mršavljenja, ovaj začin može da doprinese pogoršanju stanja srca.

Glavni sastojak kuhinjske soli je natrijum, iz natrijum-hlorida, koji može imati negativno dejstvo na stanje ljudskog organizma.

Utvrđeno je da ljudi sa natrijumom na gornjoj granici normalnog raspona imaju znatno veću vjerovatnoću da razviju visok krvni pritisak i srčanu insuficijenciju, dve najčešće hronične bolesti kako starimo.

Obavljena je studija na Univerzitetu Bar-Ilan u Izraelu tokom koje je pronađena veza između nivoa natrijuma i ozbiljnih srčanih oboljenja. Rezultati su nedavno objavljeni u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Natrijum, koji se rutinski testira standardnim analizama krvi, dugo se smatrao normalnim u rasponu od 135 do 146 mmol/l.

Ova studija dovodi u pitanje tu pretpostavku, i sugeriše da postoji jaka, dugoročna veza između viših nivoa natrijuma i kardiovaskularnog rizika, čak i među onima koji se inače smatraju zdravima.

Prevencija je ipak jednostavna. Smanjen unos soli i više vode uradiće posao. Lekari savetuju da se pridržavamo ovoga i u mladosti kako ne bismo otežali sopstveno starenje.