Magazin

Ovaj popularan začin može smanjiti efikasnost lijekova

Cimet, popularan začin prepoznatljivog mirisa i ukusa, mogao bi da umanji efikasnost važnih lijekova, upozoravaju naučnici.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Glavna aktivna supstanca u cimetu cinamaldehid utiče na to kako tijelo razgrađuje i eliminiše lijekove iz organizma. 

Ovo jedinjenje aktivira određene receptore koji ubrzavaju razgradnju lijekova, što može dovesti do toga da oni djeluju kraće ili slabije nego što je predviđeno.

Povremeno posipanje ovsenih pahuljica ili prazničnih pića cimetom smatra se bezbjednim, kažu naučnici. 

Međutim, ljudi koji uzimaju suplemente sa cimetom, koji sadrže znatno veće koncentracije jedinjenja iz kore cimeta, mogu biti u opasnosti.

Vodeća naučnica profesorka Šabana Kan upozorila je: “Prekomjerna konzumacija može dovesti do toga da tijelo prebrzo izluči lijek, smanjujući njegovu efikasnost”, piše Index.hr.

Začin koji utiče na 47 različitih lijekova

Cimet reaguje sa najmanje 47 različitih lijekova, među kojima su i razrjeđivači krvi kao što su aspirin i varfarin, gdje može povećati rizik od krvarenja. 

Sada naučnici vjeruju da bi cimet mogao da utiče na još širi spektar lijekova, iako naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja.

Cimet se najčešće koristi kao dodatak ishrani zbog tvrdnji da snižava krvni pritisak i stabilizuje šećer u krvi. 

Takođe je popularan među zagovornicima prirodne medicine, gdje se vjekovima koristi zbog svojih navodnih ljekovitih svojstava. 

Ali Kanova je istakla da vrlo malo istraživanja tačno objašnjava efekat cimetaldehida, glavnog aktivnog sastojka cimeta.

“Važno je razumjeti kako se ova supstanca apsorbuje, metaboliše i sa kojim tjelesnim receptorima reaguje, tako da znamo kako utiče na lijekove koje ljudi uzimaju svaki dan”, dodala je ona.

Istraživanja sugerišu da cimetaldehid, prisutan u ulju suve biljke, najviše doprinosi potencijalnim zdravstvenim prednostima cimeta. 

Cimet takođe sadrži mnogo antioksidanata, a neke studije su povezale njegov unos sa smanjenjem triglicerida, holesterola i nivoa šećera u krvi, piše portal Healthline, prenosi Danas.

Podstiče razgradnju određenih lijekova u tijelu

Stručnjak za dugovječnost dr Majkl Aziz opisuje cimet kao jedan od “najkorisnijih začina” u svojoj rutini za zdrav i dug život.

On vjeruje da može da smanji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, pozivajući se na laboratorijska istraživanja koja pokazuju da cimet može da spriječi stvaranje tau proteina, grudvica koje su povezane sa bolešću.

Međutim, naučnici napominju da još nema dovoljno dokaza za ovu tvrdnju.

Cinamaldehid predstavlja potencijalni rizik za ljude koji uzimaju lijekove jer promoviše razgradnju određenih lijekova u tijelu. Naučnici takođe primjećuju da nije svaki cimet jednak.

Ulje cimeta, koje se najčešće koristi u prehrambenim proizvodima i kozmetici, ne predstavlja značajan rizik. 

Ali kora cimeta, koja se prodaje kao začin, takođe sadrži visok nivo kumarina, supstance koja razrjeđuje krv. 

Ovo može biti opasno za ljude koji već uzimaju antikoagulanse, lijekove za spriječavanje zgrušavanja krvi.

Nasuprot tome, ulje cimeta, koje se koristi zbog svojih antibakterijskih svojstava, ne predstavlja gotovo nikakav rizik.

Dodaci ishrani nisu namijenjeni liječenju, izliječenju ili ublažavanju bolesti

Iako je potrebno više istraživanja o tome kako tačno cimet djeluje u tijelu, Kanova poziva na oprez, posebno kod ljudi koji pate od hroničnih bolesti.

“Ljudi koji pate od hroničnih bolesti, poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, raka, artritisa, astme, gojaznosti, HIV-a, side ili depresije, treba da budu posebno oprezni kada koriste cimet ili druge dijetetske suplemente”, upozorava ona.

Dodaje da se najolje konsultovati sa ljekarom prije nego što se počnu uzimati bilo kakvi dijetetski suplementi pored propisanih lijekova. 

“Po definiciji, dijetetski suplementi nisu namijenjeni liječenju, izlječenju ili ublažavanju bolesti”, zaključila je Kanova.