Ekonomija

Otkriveno ogromno nalazište nafte, sadrži deset milijardi barela

Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži ogromno nalazište nafte sa deset milijardi barela.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u januaru i u martu otkrila su “značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udjelom sumpora) u rezervoarima pijeska visoke kvalitete”, izvijestio je Galp, a prenosi Reuters.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina. „Izlaz“ nafte u testu doseže gornju granicu od 14 hiljada barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija, prenosi Poslovni.hr.

Galp je vlasnik 80-postotnog udjela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 hiljada četvornih kilometara.

Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za Galp, koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a učestvuje i u projektu vađenja plina u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizirala da bi mogla potražiti partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmjere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do idućeg desetljeća mogla zauzeti četvrto mjesto na ljestvici afričkih proizvođača, rekao je za Reuters jedan afrički naftni dužnosnik.

– Procjenjuje se da samo kompleks Mopane sadrži deset milijardi barela ekvivalenta nafte ili čak i više, i to prije izrade istražnih i testnih bušotina – objavio je Galp.