Politika

Otkrivena tajna lokacija na kojoj je Dodik dočekao "Osmorku". Zvuči kao film za odrasle, ali nije

SNSD, HDZ i stranke koje čine Osmorku formiraće vlast na nivou BiH, izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka na kome su bili predstavnici SNSD – a i stranaka okupljenih oko SDP - a i Nermina Nikšića.

FOTO: UNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: UNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako je sastanak ranije najavljen, lokacija susreta SNSD a i Osmorke ostala je nepoznata javnosti. Ipak, BN televizija saznaje da je odluka o najznačajnijim političkim pitanjima za BiH pala na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša, u objektu njegove porodične firme Agrodestil. Milorad Dodik je nakon sastanka, u izjavama koje su proslijeđene medijima, poručio da će se iduće sedmice održati sastanci delegacija obje strane kako bi se otkočili razvojni projekti u Bosni i Hercegovini.

„Ovdje smo u kapacitetu punih partnera. Bez namjere dfa bilo ko kome ispunjava želje. Mi želimo sa partnerima iz Federacije da otvaramo pitanja za koja mislimo da treba da se rješavaju na nov način. Možda su neke stvari morale biti tako riješene prije 20 godina, ali evo na primjer pitanje Centralne banke, kriza je svuda u svijetu, potrebno je naći neke nove mjere za kojima ćemo zajednički tragati.”, rekao je Milorad Dodik.

„Nije nikakva tajna, Mi smo evo sa svim ovim predstavnicima SNSD – a, pa i sa gospodinom Džombićem, imali odličnu saradnju 2010 – 2014, tada se radilo i sarađivalo, i siguran sam da možemo nastaviti na onome što je tad prekinuto kada je SDP otišla u opoziciju. Učinićemo sve da Osmorka, HDZ, SNSD, naprave Vijeće ministara.“, rekao je Nermin Nikšić.

Zanimljivo je da je Dodik dogovorio formiranje vlasti na nivou BiH baš 10 – og decembra i možda se u tome i nalazi razlog tajnosti sastanka sa Osmorkom. Danas ističe rok za sprovođenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske koja je naložila Vladi Srpske da povuče sve nadležnosti koje su ranije date za formiranje institucija poput Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine i tako dalje.

Pročitajte još

Iz PDP – a pitaju Dodika da li je sve to bila samo još jedna u nizu prevara SNSD – a?

„Mi nismo zapravo ništa čuli šta je dogovoreno, osim što ponavljaju da će formirati vlast. I neka je formiraju, ako imaju većinu. Ali šta ćemo sa PDV – om na primjer, to danas nismo čuli. Da li će u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, to da radi struktura na nivou Srpske, ili će Uprava za indirektno oporezivanje. Da li će Oružane snage nastaviti da postoje, ili je danas u ovoj destileriji u Laktašima, dogovoreno možda da se formira Vojska Republike Srpske? To su vrlo važne stvari“, rekao je Igor Crnadak. Ovo su pitanja na koja su na današnjem „istorijskom“ sastanku predstavnici SNSD – a i „Osmorke“ morali dati odgovore, jer predstavljaju temelj svakog sistema, svakog društva, svake države i svako ko pravi ozbiljnu vlast ima odgovornost da javnosti saopšti odnos prema pravosuđu, porezima, bezbjednosti i drugim najvažnijim temama – zaključuje Crnadak.

Prihvati notifikacije