Magazin

Osvježite ljeto: Recept za jednostavni kolač od breskve

Jedna od omiljenih ljetnjih voćki je, svakako, breskva.

FOTO: MINIMAGAZIN
FOTO: MINIMAGAZIN

Možete ih konzumirati svježe, u kolačima, raznim umacima… Donosimo vam jednostavan recept sa ovim rajskim voćem.

Sastojci:

3 zrele breskve

200 grama šećera

85 grama putera, otopljenog

jedno jaje

120 ml jogurta (0.9% mliječne masti)

4 grama muškatnog oraščića

2 ml ekstrakta vanile

1 ml ekstrkta badema

130 grama brašna

65 grama sitno sjeckanih badema

5 grama praška za pecivo

1 gram sode bikarbone

prstohvat soli

smeđi šećer

Postupak:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup za kolače (najbolje da koristite onaj od 22 cm. Ako nemate, može i veći) podmažite maslacem i pospite brašnom.

Isijecite breskve na komade veličine zalogaja te ih pomiješajte sa muškatnim oraščićem i 25 grama šećera.Izmiješajte puter i preostali šećer drvenom varjačom ili lopaticom za kuhanje. Dodajte jaje, jogurt i ekstrakte te dobro izmiješajte da se sve sjedini.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, bademe i so. Nakon toga ovu smjesu dodajte smjesi od putera (pogledati: korak 3) te miješajte dok smjesa ne postane glatka (može ostati par grudvica). Sipajte u kalup.

Pritisnite breskve na vrhu kolača. Možete ih i aranžirati ako želite, ali je bitno da ih ima što više. Pospite smeđim šećerom.

Pecite 10 minuta, a nakon toga smanjite temperaturu rerne na 165 stepeni i pecite dodatnih 45 do 55 minuta, piše Minimagazin.