BiH

Ostajemo li bez malih preduzetnika?

Mali preduzetnici u Bosni i Hercegovini traže podizanje praga PDV-a, sa 50 na stotinu hiljada KM. Inflacija ih "tjera" u sistem PDV-a, i zbog toga traže podizanje ovog praga. Istovremeno, Nacrt Zakona o PDV-u BiH je na čekanju već dvije godine. Ostajemo li bez malih preduzetnika, ili otvaramo prostor sivoj ekonomiji?

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Preduzetnik Slobodan Grgić bavi se galvanizacijom metala. Kaže da je repromaterijal za njegovu djelatnost poskupio od 40 do 120 posto. Prinuđen je bio povećati cijene usluga, ali i podizati plate radnicima.

“Mjesečne obaveze na godišnjem nivo, po mom proračunu i poračunu knjigovođe, sada su do nekih 40 posto više. Trudimo se da to nadoknadimo povećanjem obima posla.”

Inflacija ih je natjerala da podignu cijene usluga. Podigli su i plate. Veće su i obaveze. Promet od 50.000 KM na godišnjem nivou brzo se dostiže.

“Mi ćemo biti prinuđeni da podignemo cijene za još 17%, a onda već ne postoji razlog postojanja mikro preduzeća. Mi onda prelazimo u sektor velikih”, kazala je za BHRT Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore Banja Luka.

U UIO BiH potvrdili su da je u prošloj godini primljeno više zahtjeva za registraciju u sistem PDV-a. To znači da je obim poslovanja preduzeća prelazio 50.000 KM. Nacrt Zakona o PDV-u koji predviđa povećanje stope usvojen je još prije 2 godine.

Zvanični zahtjev malih preduzetnika institucije nisu dobile. Ipak, očekuje se nastavak procedure usvanja novog zakonskog rješenja. Kada, ne zna se precizno.

“Što se tiče novog zakona o PDV-u, okončane su javne konsultacije I trenutno se radi na određenim usklađivanjima mišljenja Direkcije za evropske integracije i Ministarstva pravde BiH, nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebao bi biti dostavljen Upravnom odboru UIO na izjašnjavanje , a potom u dalju proceduru u Savjet ministara BiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH”, saopćeno je uz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prag za ulazak u sistem PDV-a u Hrvatskoj je nešto manje od 78.000KM dok je u Srbiji oko 133.000 KM.

Prihvati notifikacije