Ekonomija

Cijene nafte pale nakon rasta na trgovanju u petak

Cijene nafte pale su za oko jedan posto nakon rasta na prethodnom trgovanju, jer su se investitori fokusirali na kratkoročne brige o potražnji koje proizlaze iz ključnih predstojećih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama i održavanju rafinerija u Aziji i SAD.

FOTO: ILUSTRACIJA/BLOOMBERG FINANCE
FOTO: ILUSTRACIJA/BLOOMBERG FINANCE

Terminski ugovori na naftu Brent pali su za 86 centi, ili jedan posto, na 85,53 dolara po barelu nakon povećanja od 2,2 posto u petak. Američka nafta West Texas Intermediate bila je na 78,83 dolara za barel, što je pad od 89 centi, ili 1,1 posto, nakon rasta od 2,1 posto na prethodnom trgovanju.

“Cijene sirove nafte slabe jer trgovci energentima predviđaju potencijalno slabljenje izgleda potražnje sirove nafte jer bi ključni izvještaj o inflaciji mogao natjerati Fed da pooštri politiku mnogo agresivnije”, rekao je Edvard Moja, viši analitičar u OANDA-i, pozivajući se na podatke o potrošačkim cijenama u SAD-u koji će biti objavljeni 14. februara.

Federalne rezerve SAD podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, što je dovelo do zabrinutosti da će taj potez usporiti ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Cijene nafte porasle su u petak nakon što je Rusija, treći najveći svjetski proizvođač nafte, objavila da će smanjiti proizvodnju sirove nafte u martu za 500.000 barela dnevno, ili za oko pet posto proizvodnje, u znak odmazde zbog zapadnih ograničenja na njen izvoz koja su nametnuta kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Prihvati notifikacije