Ekonomija

Cijene nafte na trgovanju u ponedjeljak ostale nepromijenjene

Cijene nafte u ponedjeljak su ostale otprilike nepromijenjene dok investitori odmjeravaju izglede za manju ponudu proizvođača iz OPEC+ od maja u odnosu na zabrinutost zbog slabljenja globalnog rasta koji bi mogao umanjiti potražnju za gorivom.

FOTO: ILUSTRACIJA/TEXAS TRIBUNE
FOTO: ILUSTRACIJA/TEXAS TRIBUNE

Terminski ugovori na naftu Brent oslabili su sedam centi na 85,05 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate bila na 80,67 dolara po barelu, što je pad od tri centa.

Oba ugovora porasla su treću sedmicu zaredom prošle sedmice, vraćajući se na nivoe posljednji put viđene u novembru, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici iznenadili investitore najavom novog smanjenja proizvodnje od maja.

Grupa poznata kao OPEC+ smanjit će uglavnom isporuke kisele sirove nafte (koja sadrži veliki udio sumpora) od proizvođača sa Bliskog istoka predvođenih Saudijskom Arabijom.

Nakon te objave, najveći svjetski izvoznik nafte podigao je cijene sirove nafte u maju za kratkoročne kupce u Aziji i Sjedinjenim Državama. Državni naftni gigant Saudi Aramco također je obavijestio nekoliko azijskih kupaca da će dobiti pune ugovorene količine u maju uprkos smanjenju proizvodnje, javlja Reuters.

Prihvati notifikacije