Kultura

Osnivač Laibacha o sviranju ‘Marša na Drini’ pred pripadnicima Armije RBiH: "Najprije je bila potpuna tišina, zatim..."

Slovenačka avangardna grupa Laibach je 1995. godine u Sarajevu pod opsadom održala dva koncerta - jedan, dan prije Dejtonskog sporazuma i drugi, dva sata poslije potpisivanja.

FOTO: BSF.SI
FOTO: BSF.SI
Ivan Novak

Grupa je insistirala da koncert ne bude humanitarni, već autentičan u stilu Laibacha. Kako se Laibach danas sjeća ratnog Sarajeva, u podcastu N1 Slovenija komentirao je jedan od osnivača i mastermind Laibacha Ivan Novak.

Slovenačka grupa Laibach je ovih dana opet u svjetskim medijima. Ovog puta zbog najavljenog i onda otkazanog koncerta u Kijevu, u Ukrajini, gdje je bilo najavljeno da će Laibach biti prva strana grupa, koja ce održati koncert nakon početka rata. Samo nekoliko dana nakon najave, koncert je otkazan.

Ivan Novak, jedan od osnivača benda, prisjetivši se koncerata u opkoljenom Sarajevu, kaže da je situacija u Ukrajini prilično slična onoj kaja je zadesila BiH početkom devedesetih.

“Putovanje u Sarajevo je bilo vrlo zanimljivo. Tada smo išli za jednim konvojem, sami nikako ne bi mogli, ali za konvojem UNPROFOR, uz pratnju UNPROFOR-a, preko Hrvatske, odmah nakon „Oluje“, gdje je cijeli taj dio Hrvatske oko Knina i u okolici gorio, to je sve gorilo, to je bila zaista ratna situacija, kuće su gorjele i došli smo u Mostar koji je bio potpuno porušen, strašno porušen i bio je cijeli kup nekih barikada, paradržavnih graničnih kontrola kroz koje smo morali proći, s tim da nikad nismo tačno znali hoće li nas pustiti ili ne”, kaže Novak.

Kada su stigli u porušeno i razrešetano Sarajevo, kako kaže, zatekli su ljude čiji je život, uprkos situaciji bio opušten. Koncert su održali u Narodnom pozorištu koje je bilo jedno od rijetkih očuvanih objekata u centru grada.

“Dogodio se kao veliki koncert, dva puta smo svirali. Prvi koncert se dogodio još u ratu devetesetpete, gdje niko od Sarajlija nije vjerovao u to da će biti kraj rata, da će to primirje trajati. Drugi koncert se dogodio sat ili pola sata nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i u nekom smislu je donio zaista neku srdačnu euforiju u gradu, iako su bili rezervisani da i to neće opstati ali su se veselili koncertu. Ta dva koncerta bila su dva najveća događaja u Sarajevu u ratu. Tada smo također pitali organizatore da li je problem ako odsviramo pjesmu ‘Marš na Drini’ i rekli su da se sami odlučimo. I odlučili smo da ćemo odsvirati naš cover ‘Marša na Drini’, bez obzira na to da su u samoj dvorani bile i bosanske vojne jedinice”, kaže Novak te dodaje: “Kada smo završili, reakcija je bila zaista nevjerovatna. Najprije je bila potpuna tišina, zatim je uslijedio gromoglasni aplauz, što je nevjerovatno, što naravno govori o toj nekoj legendarnoj toleranciji Sarajlija.”

Prihvati notifikacije