BiH

U Tuzlanskom kantonu počinju aktivnosti za Dan Armije RBiH

Tuzlanski kanton počinje sa aktivnostima obilježavanja Dana formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

FOTO: VLADA TK
FOTO: VLADA TK

Manifestacija ove godine nosi naziv „Bosanska armija najboljih sinova“.

Obilježavajući ovaj datum prisjećamo se da je agresor tih 90-tih godina imao namjeru da Bosna i Hercegovina, država sa hiljadugodišnjim kontinuitetom postojanja, nestane. Da nestane jedan narod… Dan kada je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, donio je građanima Bosne i Hercegovine, koji su već prošli torturu, progone i najstrašnije zločine, nadu u bolje sutra, navedeno je u saopćenju iz Odjeljenje za informisanje Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Imajući u vidu značaj ovog datuma, Skupština i Vlada TK podržali su aktivnosti obilježavanja, a ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević ističe da je zbog mladih izuzetno značajno da znaju da su se u redovima Armije BiH našli goloruki vojnici bez adekvatnih sredstava za odbranu, na početku čak i bez uniformi.

– Borci ARBiH sačuvali su i odbranili državu BiH, kako mi to i u sloganu kažemo ‘Bosanska armija najboljih sinova’. Našu su slobodu platili skupo, neki životima, a neki dijelovima svojih tijela. Na tome im uvijek i svakodnevno moramo biti zahvalni – kazala je Dizdarević.

O važnosti obilježavanja ovog značajnog datuma za opstojnost države BiH na današnjoj konferenciji za medije govorio je i potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Armije RBiH Ibrahim Mušić. Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine se jasno kazalo – želimo državu onakvu kakvu su se građani izjasnili izlaskom na referendumu 1.marta – istakao je Mušić.

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april uvršten je u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona. Ovo je važno sa aspekta pristupa obilježavanju ovog važnog datuma, istaknuto je danas.

Pročitajte još

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će održana u Banovićima.

– Petnaestog aprila u 11 sati, u centru Banovića, ispred Radničkog doma, bit će upriličeno postrojavanje svih učesnika manifestacije. Bit će tu ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i drugi. Očekujemo bogat i zaista vrlo interesantan i sadržajan program – kazala je ministrica Dizdarević.

RTV TK i ove je godine medijski pokrovitelj obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine te će i 15. aprila uživo na svom programu prenositi centralnu manifestaciju obilježavanja Dana Armije iz Banovića, saopćeno je iz Odjeljenje za informisanje Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK. Svima onima koji su u vremenu iza podržavali naš rad neizmjerno smo zahvalni, rekao je Elvir Sućeska, direktor Srednjoškolskog centra Vogošća na današnjoj (03.04.2024.) manifestaciji vezanoj za obilježavanje

Dana škole i 45. godina postojanja ove obrazovne ustanove. Naravno, zahvalni smo i profesorima na trudu i zalaganju kojeg su posvetili radu sa našim učenicima koji su postizali i sad postižu značajne uspjehe u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Raduje nas činjenica da je naših učenika malo na Birou za zapošljavanje, jer vrlo brzo dođu do zaposlenja. Mnogi od njih danas imaju svoje firme ili su istaknuti društveno politički radnici.

Vrlo zanimljivim kulturno-zabavnim programom učenici su počastili brojne prijatelje i zvanice te tako pokazali da uz stručno obrazovanje, posjeduju i druge vještine i sposobnosti.

Bila je ovo prilika da se zasluženim pojedincima i organizacijama, za podršku u radu centra, dodijele prigodne zahvalnice i priznanja. Također, priznanja su uručena i učenicima koji su postigli odlične rezultate, nekadašnjim uposlenicima škole…

Tokom dana trajao je i “Dan otvorenih vrata” u okviru kojeg su se maturanti vogošćanskih osnovnih škola mogli upoznati sa onim što im može ponuditi Srednjoškolski centar Vogošća.