BiH

Osiguran novac za posjetu sarajevskih srednjošlolaca Memorijalnom centru Potočari

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo osiguralo je u budžetu novac za posjetu učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Riječ je o realizacija projekta “Njegovanje kulture sjećanja-posjeta učenika 2. razreda srednjih škola s područja KS Memorijalnom centru Srebrenica Potočari” u školskoj 2023/2024. godini.

Realiziranje navedene aktivnosti počinje u ponedjeljak, 18. septembra 2023. godine, polaskom prve grupe učenika iz Gimnazije Obala, Srednje medicinske škole Sarajevo, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Polazak će biti u 8.00 sati, a povratak istog dana do 19.30 sati.

Kako navode iz resornog ministarstva, navedeni projekt trajat će do 6. oktobra 2023. godine.

Svaka srednja škola će obezbijediti prisustvo nastavnika historije i po jednog nastavnika za svako odjeljenje, koji će biti pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Nastavnici historije su dužni pripremiti se na adekvatan način te za vrijeme puta prema Potočarima, učenicima prenijeti historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.7.1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon pada Srebrenice.

U Memorijalnom centru će biti održan i historijski čas za sve učenike i nastavnike.

Prihvati notifikacije