Život

Osam Konjičana uz pomoć Grada pokreću vlastiti biznis

Grad Konjic u suradnji s udruženjem "LiNK" Mostar, u protekle dvije godine realizirao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa, a nastavljajući tu praksu u srijedu su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja Tomislav Majić potpisali ugovore s osam Konjičana čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom "Pokreni svoj posao" ocijenjene najboljim.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U okviru aktualnog projekta “LiNK4StartUps” odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate, priopćeno je iz Grada Konjica.

Ćatić je korisnicima poželio uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe s poteškoćama u razvoju.

“Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata, koje provodimo s Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i osiguravanju doprinosa za korisnike u trajanju od šest mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca”, kazao je Majić.

Uime korisnika Gradskoj upravi Konjic i udruženju “Link” zahvalio je 25-godišnji Zejd Jazvin koji planira otvoriti autopraonicu i vulkanizersku radnju.

“Ovaj projekt mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu”, kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Amela Zerem odlučila je otvoriti cvjećarnicu.

“Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju obitelj time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta izuzetno su značajne i nastojat ćemo, zahvaljujući stečenom znanju, kvalitetno realizirati biznis ideje”, kazala je Zerem.

Projekt se provodi u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

Prihvati notifikacije