BiH

Oprez za ljude sa alergijama: U Sarajevu zabilježeno povećanje polena trava i pojava polena korova

Praćenjem alergenih vrsta polena na području Kantona Sarajevo, mjerna stanica Pofalići, tokom prethodne sedmice su uočeni sljedeći trendovi: smanjenje koncentracije polena drveća u zraku, povećanje koncentracije polena trava i pojava polena korova u zraku. 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Iako je prvi maksimum polena pri kraju (maksimum polena drveća), polen drvenastih biljaka je još prisutan. Tokom prethodnog perioda na MS Pofalići konstatovane su umjerene koncentracije polena borova, te niske koncentracije polena lipe, tise, čempresa i oraha.

Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka, posebno na polen borova i lipe se preporučuje da izbjegavaju u prvom redu četinarske šume, a zatim i parkove u kojima je glavna konstituirajuća vrsta lipa. Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka preporučuje se da slobodno vrijeme provode iznad gornje granice šume. 

Tokom juna evidentno je povećanje polena trava i pojava polena korova u zraku. Ukoliko vremenski uslovi dozvole u narednom periodu doći će do povećanja polena trava. Koncentracija polena korova će tokom juna biti niska, a do povećanja će doći najvjerovatnije krajem jula i početkom augusta.

Osobama koje su alergične na polen trava, preporučuje se da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine, te da slobodno vrijeme provode u okviru svijetlih lišćarsko-listopadnih šuma ili pored rijeke u okviru poplavnih šuma.

Po analizama Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” pri Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, uvidom u polen kalendar, ali i dosadašnje godišnje izvještaje, u narednom periodu se očekuje blagi pad polena drvenastih biljaka i postepeno povećanje koncentracije polena trava i korova.

Osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje planiranje izlazaka u skladu sa sedmičnim izvještajima, odnosno da ograniče kretanje kada je koncentracija polena visoka, da drže zatvorene prozore i ukoliko koriste klima uređaje da isti posjeduje HEPA filter.

Svim osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave nadležnom ljekaru, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.