Život

Koncentracije polena trava i korova u blagom porastu: Izdate preporuke

Prema izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić”, krajem proteklog mjeseca, kako je zabilježeno na mjernoj stanici koja je pozicionirana na zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta, uočeni su sljedeći trendovi polena:· polen drvenastih biljaka je u opadanju, a· blago se povećava koncentracija polena trava i polena  korova u vazduhu.Prvi maksimum polena je na svom kraju (maksimum polena drveća). Tokom prethodnog perioda na Mjernoj stanici Pofalići konstatovane su niske koncentracije polena borova (Pinaceae) i niske koncentracije polena lipe (Tilia). Polen borova će se vjerovatno zadržati još neki period, dok će polen lipe u potpunosti opasti i neće biti konstatovan na trajnim preparatima.

FOTO: ILUSTRACIJA / VLADA KS
FOTO: ILUSTRACIJA / VLADA KS

Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka, posebno na polen borova, preporučuje se da izbjegavaju u prvom redu sastojine četinarskih šuma, a zatim i parkove u kojima je prisutno zimzeleno drveće. Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka općenito se preporučuje da slobodno vrijeme provode iznad gornje granice šume u visoko planinskim ekosistemima.

Tokom jula evidentno je povećanje polena trava (Poaceae) i pojava polena korova (Rumex, Urticaceae, Asteraceae, Plantaginaceae i Chenopodiaceae) u vazduhu. Povoljni uslovi, kao što su visoke temperature, te odusustvo padavina pogoduju širenju polena trava i korova.

Koncentracija polena korova tokom jula je u blagom porastu, a krajem jula i u avgustu će značajno porasti ukoliko se nastavi topli val.  U navedenom periodu se očekuje i pojava polena visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.).

Osobama koje su alergične na polen trava, preporučuje se da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine, te da slobodno vrijeme provode u okviru bukovih i hrastovih šuma ili pored rijeka.

Uvidom u polen kalendar, ali i dosadašnje godišnje izvještaje, u narednom periodu se očekuje pad polena drvenastih biljaka i povećanje koncentracije polena trava i korova.

Osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje planiranje izlazaka u skladu sa sedmičnim izvještajima, tj. da ograniče kretanje u periodima kada je koncentracija polena visoka, da drže zatvorene prozore i ukoliko koriste klima uređaje da isti posjeduje HEPA filter (high-efficiency particulate air).

Svima osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje da se u u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Praćenje variranja koncentracije polena, polenski kalendar, kao i preporuke građanima dostupni su na http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/