BiH

Opasni pješački most ugrožava građane Tuzle: Nadležni ga sutra uklanjaju

Predstojećeg utorka u osam sati ujutro uslijedit će uklanjanje pješačkog mosta koji se nalazi preko rijeke Jale, u naselju Slavinovići u Tuzli, neposredno pored Osnovne škole.

FOTO: GRAD TUZLA
FOTO: GRAD TUZLA

Kako navode nadležni, odluka o uklanjanju je donesena nakon detaljne procjene stanja mosta. Konstatovano je da je postojeći pješački most s vidljivim znakovima korozije, konstruktivnim nedostacima i deformacijama koje su prisutne duž čitave konstrukcije te da stanje mosta predstavlja ozbiljnu opasnost po život i zdravlje ljudi, posebno onih koji koriste ovu infrastrukturu.

“S tim u vezi, Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzle je donijela odluku da se most ukloni kako bi se izbjegle dalje opasnosti. Cijeneći potrebu postojanja bezbjednog pješačkog mosta na ovoj lokaciji, grad je već poduzeo korake ka izgradnji novog te je ishodovana sva potrebna urbanističko-tehnička dokumentacija za njegovu izgradnju”, naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Kako su dodali, blagovremeno su planirana sredstva u budžetu u iznosu od 150 hiljada KM. Postupak javnih nabavki za odabir najpovoljnijeg izvođača je u toku, a otvaranje ponuda zakazano je za 28. septembar 2023. godine.

Iz Gradske uprave Tuzle su napomenuli da oni nisu odgovorni za izgradnju postojećeg mosta te da on nije imao odgovarajuću urbanističko-građevinsku dokumentaciju.

“I ranije su poduzimane mjere zabrane korištenja mosta kako bi se izbjegle potencijalne nesreće ili povrede građana”, naglasili su iz Gradske uprave Tuzle, uz molbu građanima da obrate pažnju na znakove upozorenja tokom procesa uklanjanja mosta radi što bezbjednijeg okončanja radova.

Prihvati notifikacije