BiH

Ombudsmeni osuđuju napade na povratnike, svi moraju uživati slobodu i ljudska prava

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ najoštrije osuđuju učestale napade na povratnike koji se dešavaju u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini, što predstavlja zabrinjavajući trend koji izaziva nesigurnost kod povratnika, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

FOTO: ILUSTRACIJA/OMBDUSMENI BIH
FOTO: ILUSTRACIJA/OMBDUSMENI BIH

U saopćenju se navodi da svi ljudi u Bosni i Hercegovini moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava. Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju.

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti i po žalbama građana, već postupaju u predmetima koji se odnose na napade na povratnike, gdje su postupci u toku.

Sve osobe na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode u skladu sa Ustavom  Bosne i Hercegovine i međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava. Ombudsmeni podržavaju osiguranje implementacije Aneksa VII od nadležnih organa, efikasnu zaštitu povratnika i ističu obavezu nadležnih organa da istraže sve napade i ugrožavanje ove kategorije stanovništva.

Ombudsmeni pozivaju policiju i tužiteljstvo da brzo i učinkovito rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste.

U saopćenju se navodi da je  osiguranje uživanja ljudskih prava bez diskriminacije osnov za razvoj svih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina je karakteristična i po tome što su povratnici naročito ranjivi kada se nalaze u položaju brojčane manjine, zbog čega bi vlasti trebale sa većom pažnjom sagledati njihove potrebe – navodi se u saopćenju.

Ombudsmeni ovim povodom takođe pozivaju sve nadležne institucije da u većoj mjeri aktivno djeluju protiv govora mržnje i u promociji tolerancije, kako bi se preventivno djelovalo na sprečavanju ovakvih situacija, navodi se u saopćenju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Prihvati notifikacije