BiH

Hurtić: Napadi na povratnike moraju biti adekvatno sankcionisani

Opasna ponašanja pojedinaca, dodao je, koja ugrožavaju mir i normalan život povratnicima, moraju biti sankcionisana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Мinistаr za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je danas povratnicu Ljeposavu Petković u selu Stošnici, kod Vozuće, a koja je brutalno napadnuta. Osudio je napad i poručio da napadi na povratnike moraju biti adekvatno sankcionisani. Osuđujem napad na 70. godišnju staricu Ljeposavu Petković koja je preksinoć brutalno pretučena i opljačkana u porodičnoj kući nakon što su joj dva razbojnika sjekirom provalila u kuću. Riječ je o povratnici na svoje ognjište u selu Stošnica, Vozuća kod Zavidovića. Strašno je i što je pritom dobila i prijetnje smrću, što je dodatno ugrozilo njenu, ali i sigurnost ostalih mještana. Ovdje sam saznao da je selo Stošnica mirno mjesto, mjesto suživota u kojem skladno već dvije decenije žive povratnici Srbi i Bošnjaci zajedno kazao je Hurtić.

Pozvao je nadležne da što prije rasvijetle slučaj i počiniteljima tog teškog razbojništva odrede odgovarajuću kaznu. Potrebnim smatram i pojačano prisustvo policije u svim povratničkim mjestima, iz razloga što, nažalost, prijetnje ovoj populaciji uglavnom nisu bezazlene. Ne smije se dozvoliti da njihova prava budu ugrožena, u ma kojem dijelu BiH živjeli, jer se zaštitne mjere moraju jednako provoditi na nivou cijele države – rekao je Hurtić.

Opasna ponašanja pojedinaca, dodao je, koja ugrožavaju mir i normalan život povratnicima, moraju biti sankcionisana.

Podsjetio je i da je to obaveza koju svi moramo poštovati prema Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz kabineta ministra Hurtića.

Prihvati notifikacije