BiH

Odluka o budućnosti koalicije u ZDK nije donesena, danas nastavak razgovora

Nema odluke o budućnosti koalicije...

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Koordinacija stranaka trenutno vladajuće većine u Zeničko-dobojskom kantonu, koja je sinoć zasjedala u prostorijama Socijaldemokratske partije u Zenici, nije donijela nikakvu odluku o budućnosti koalicije, ali će sjednica biti nastavljena danas izjavio je Feni vršilac dužnosti Kantonalnog odbora Demokratske fronte ZDK-a Goran Bulajić.

On nije potvrdio da je donijeta odluka o izbacivanju iz koalicije Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, čiji je kadar Amra Mehmedić na čelu aktuelne Vlade, a Vinko Marić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK.

Klub te stranke u Skupštini ZDK nedavno je napustio zastupnik iz Zenice Alen Kapković pa je BHI-KF ostala s četiri zastupnika te, sada SDP BiH ima jednog zastupnika više od BHI-KF.

-Nismo bili u kompletnom sastavu pa nismo mogli ni donijeli bilo kakvu odluku. Odlučeno je da ćemo danas nastaviti sjednicu, ali još nismo odredili termin. Na današnjem sastanku trebali bismo imati jasniju situaciju da li imamo aktuelnu većinu te da li ona postoji – kaže Bulajić.

On je najavio kako će ta stranka ostati u vlasti u ZDK-u, neovisno o tome da li će aktuelna većina nastaviti u istom sastavu (SDP BiH, BHI-KF, NiP, DF, HDZ, NES i Naša stranka) ili će biti formirana nova većina.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH i načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić nije se danas javljao na telefonske pozive, ali se iz izvora bliskog tom političkom subjektu saznaje da bi ta stranka trebala predložiti novog premijera tog kantona te da bi to trebao biti Zeničanin Adnan Šabani.

Kako se nezvanično saznaje, sinoćnjem sastanku nije prisustvovao predsjednik BHI-KF Fuad Kasumović, ali ni dvoje zastupnika NES-a.