Region

Odgovorio MIPD Kosova: Patrijarh može doći u posjetu kad se SPC ogradi od SPC-a

Iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova kažu da zahtjev za posjetu patrijarha Porfirija nije odbijen, već uslovljen.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je nije odbilo, ali je uslovilo, zahtev za trodnevnu posetu Kosovu, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, prenosi Anadolu Anadolija.

Ministarstvo je saopštilo da je u petak (23. decembar), zvaničnim putem, primilo zahtjev da se dozvoli trodnevna posjeta Kosovu, od 26. do 28. decembra, patrijarha Porfirija.

Nakon razmatranja tog zahtjeva, odgovoreno je da posjeta patrijarha Porfirija može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od djelovanja pripadnika SPC-a, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo pružaju otvorenu podršku kriminalnim grupama na sjeveru Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene.

“Dakle, zahtjev za posjetu patrijarha Porfirija nije odbijen, kako to propagiraju Srpska pravoslavna crkva i srpski mediji, već je uslovljena distanciranjem od pomenutih nasilnih akata i navedenog djelovanja”, ističu iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova.

Navode da je ovakav stav kosovskih institucija uslovljen činjenicom da je “pravoslavni sveštenik Predrag Popović, iz hrama Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici kod Beograda, prije nekoliko dana javno priznao da je u utorak, prošle nedjelje, ilegalno prešao preko granice Republike Kosovo i korišćenjem sporednih puteva, prema njegovim riječima, da bi izbjegao patrole KFOR-a, posjetio je i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću”.

U cilju razjašnjenja pravog stava Vlade Kosova po ovom pitanju, Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji, najprije je kontaktirala predstavnike diplomatskih misija zemalja Kvinte, kojima je jasno stavljeno do znanja da je izjava SPC-a neistinita, jer zahtjev kao takav nije odbijen, već se dovodi u vezu sa distanciranjem od nasilja i izjavom da ne stoji iza postupanja svojih predstavnika, kao u slučaju pravoslavnog sveštenika Popovića.

Prethodno je na internet stranici SPC-a objavljeno da je patrijarh Porfirije sa zaprepašćenjem primio vijest da su mu vlasti u Prištini zabranile da pred veliki praznik Božić, koji proslavlja cijeli hrišćanski svijet, doputuje u Pećku patrijaršiju.

Navedeno je, također, da patrijarh Pofirije “ne odustaje od namjere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji”, te da očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i vjerskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive na Kosovu.

Prihvati notifikacije